Meghalt a férfi, aki megmentette John F. Kennedy életét

John F. Kennedyről JFK
Kennedy aboard the PT-109 in the South Pacific, 1943
Vágólapra másolva!
Meghalt annak a két férfinak az egyike, akik a Salamon-szigeteken megmentették John F. Kennedy életét. Eroni Kumana soha nem felejtette el a későbbi amerikai elnököt, akit haláláig „tiszteletbeli törzsfőnökének” tekintett.
Vágólapra másolva!

„Nincsenek rá szavak, milyen rendkívüli ember volt. Azzal azonban valószínűleg nem volt tisztában, hogy igazán bátor is volt ” – mondta a 93 éves korában elhunyt Kumanáról Danny Kennedy, a volt elnök névrokona, aki búváriskolát üzemeltet a Salamon-szigeteken, és helytörténészként is ismert.

Unokája szerint Kumana soha nem érezte magát különlegesnek – ezt az amerikaiak tartották róla, mert ő volt az a hős, aki megmentette a későbbi elnök életét – számolt be a BBC.

Várták a japán hajókonvojt

1943. augusztus 2-án kora hajnalban több, torpedóval felszerelt amerikai őrhajó helyezkedett pozícióba a partok közelében. Az volt a feladatuk, hogy feltartóztassák a japán konvojokat, amelyek rendszeresen szállítottak katonákat a csendes-óceáni frontra ezen az útvonalon.

Az egyik amerikai naszád, a PT-109-es parancsnoka volt az akkor 26 éves John F. Kennedy hadnagy, aki két évvel korábban csatlakozott a haditengerészethez.

Amikor megjelentek a japán hajók, az amerikaiak kilőtték a torpedóikat, de egyik sem talált. Mivel kifogytak a lőszerből, visszairányították őket a bázisra – a PT-109-es azonban hátra maradt.

Vaksötét éjszaka volt

A bostoni JFK elnöki könyvtár archívumában található dokumentumok tanúsága szerint vaksötét éjszaka volt, a Hold sem világított, így különösen nehéz volt észrevenni az ellenséget.

Így nem csoda, hogy fél háromkor egy japán romboló oldalról nagy sebességgel beleütközött Kennedyék naszádjába. A becsapódás erejétől Kennedy és legtöbb embere a vízbe zuhant – két amerikai katona azonnal életét vesztette, egy harmadik pedig súlyosan megégett.

A túlélők órákig a roncs közelében maradtak, aztán kiúsztak az 5,6 kilométerre lévő szigetre. Korabeli beszámolók szerint Kennedy végig magával vonszolta az egyik sebesült katonatársát, úgy úszott, hogy közben a fogai közé szorítva tartotta a mentőmellénye szíját.

Kennedya PT-109-es fedélzetén Forrás: JFK Library

Két napig kókuszdión éltek

A katonák két napig maradtak a lakatlan kis szigeten, ahol kókuszdión kívül nem találtak más ennivalót – és ahol esélyük sem volt arra, hogy valaki megmenti őket.

Kennedy hadnagy úgy döntött, hogy átúsznak egy nagyobb szigetre – és ezzel valószínűleg megmentette mindnyájuk életét.

Augusztus 5-én Kennedy és egyik társa, George Ross hátrahagyta a többieket, átúszott egy másik szigetre, hogy élemet és vizet keressen. Ahogy gyalogoltak a parti homokban, észrevettek egy kenut, benne két férfival – Kumana volt az a barátjával, Biuku Gasával.

Halálra rémültek

Unokája beszámolója szerint Kumana és a barátja először halálra rémült a két amerikai láttán, mert azt hitték róluk, hogy japánok, ezért gyorsan eleveztek a közelükből.

Szerencsére később összefutottak a többiekkel a másik szigeten, akiktől megtudták, hogy amerikai katonák.

Kumana 2002-ben interjút adott a National Geographicnak, amelyben így emlékezett az esetre: „néhányan közülük sírtak, mások jöttek, hogy hálásak kezet rázzanak velünk. Mikor Kennedy észrevett minket… odaszaladt hozzánk, és megölelt”.

Együttműködtek a szövetségesekkel

Kumana és Gasa együttműködött az úgynevezett partfigyelőkkel, egy ügynökökből álló hálózattal, amelyik figyelte az ellenséges csapatmozgásokat, és jelentést tett ezekről a szövetségeseknek.

Kennedy egy kókuszdióra írt üzenetet – ezt vitte magával Kumana és Gasa az ausztrál partfigyelőkhöz a japán hajóktól hemzsegő vizeken.

A csapatot megmentették, Kennedy hadnagy pedig a hősiességéért megkapta a Bíborszívet, valamint a haditengerészet egy másik kitüntetését.

Véletlen hős

Kennedy azonban nem szerette, ha hősnek nevezték. „Ha megkérdezték tőle, hogyan lett háborús hős, mindig azt válaszolta: véletlenül. Elsüllyesztették a hajómat” – emlékezett Tom Putnam, az elnöki könyvtár igazgatója.

John F Kennedy és a First Lady a beavatási ceremónia utáni gálán Forrás: White House Photographs

És nem felejtkezett el a megmentőiről: Kumanát és Gasát meghívták az elnöki beiktatásra, de a két férfi nem utazhatott Washingtonba. A Salamon-szigetek brit kormányzója másokat küldött helyettük, azzal az indokkal, hogy ők „nem beszéltek angolul”.

Bár a három férfi soha többé nem találkozott, Kennedy és Gasa váltott néhány levelet. És találkozhattak a család egy másik tagjával, amikor Max Kennedy, JFK unokaöccse, Robert Kennedy fia 2002-ben a Salamon-szigetekre látogatott. Gasa három évvel később hunyt el.