Basescu elutasította az RMDSZ jelöltjének miniszteri kinevezését

2014.08.07. 18:33

A román államelnök szerint a magyar párt jelöltje nem tud elég jól románul, ami alkalmatlanná teszi a kulturális miniszteri posztra. Olyan helyre kinevezné, ahol a közigazgatási tapasztalatát kamatoztathatná.

Elutasította Traian Basescu román államelnök Biró Rozáliának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését.

Biró RozáliaForrás: MTI/Rohonyi Demko Iván

Basescu ezt csütörtökön késő délután jelentette be az elnöki hivatalban. Kijelentette, hogy szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amelyek kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni.

Basescu szerint Biró Rozáliának a "hiányos román nyelvtudása" a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére.

Hozzátette: jogosan mondhatják sokan, hogy gyakran a román nemzetiségű személyek sem beszélik helyesen a román nyelvet, ami Basescu szerint valóban így van, de a kulturális tárca élére kerülő személy esetében ez elfogadhatatlan.

Új jelöltet javasolnak

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új jelöltet fog javasolni a román kulturális minisztérium élére, miután Traian Basescu államelnök elutasította Biró Rozália kinevezését - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön.

A politikus a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Basescu döntése politikai. Kelemen Hunor nem kívánta kommentálni Basescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.

"Meggyőződősem, hogy Biró Rozália nagyon jó miniszter lett volna, és sajnálom, hogy Basescu ilyen indoklással utasította el a kinevezését" - mondta az RMDSZ elnöke. Az új jelölésig ő vezeti a kulturális minisztériumot, és nem történt semmilyen tragédia a kinevezés elutasításával - mondta.

Kelemen Hunor július 11-én jelentette be, hogy augusztus 1-től ő személyesen távozik a bukaresti kormányból, amely a szövetséggel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló európai uniós perbe.

Van, aki semmire sem alkalmas

Biró Rozália mellett Claudiu Manda költségvetési miniszter jelölését is elutasította az államfő. Az ő esetében csak annyit mondott, hogy őt más minisztérium élére sem tartaná alkalmasnak.

Nagyvárad volt alpolgármesterét három évvel ezelőtt egy népszerű rádiós műsor riportere tréfálta meg szándékosan azt állítva, hogy "amputált lábú kétlábú" gyermekekről akar műsort készíteni. Az akkor szociális kérdésekkel foglalkozó alpolgármester nem értette a kétlábú (biped) szó kifejezést, és a beszélgetésből kiderült, hogy fogyatékos gyermekekre gondolt.