Ha nem lenne elég az Ebola

ebola-járvány, ebola vírus, ebola, libéria, fertőtlenítés
A picture taken on July 24, 2014 shows a staff member of the Christian charity Samaritan's Purse spraying product as he treats the premises outside the ELWA hospital in the Liberian capital Monrovia. An American doctor battling West Africa's Ebola epidemic has himself fallen sick with the disease in Liberia, Samaritan's Purse said on July 27. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO
Vágólapra másolva!
Újabb probléma súlyosbítja az Ebola-járvány ellen küzdő orvosok helyzetét Nyugat-Afrikában: kezdődik az esős évszak és vele a maláriaszezon.
Vágólapra másolva!

Sierra Leonéban, ahol a legtöbb ebolás esetet feljegyezték, a rettegő lakosság nem mer orvosi segítséget kérni – figyelmeztetnek egészségügyi dolgozók. Ha maláriában szenvednek, akkor félnek olyan kórházba menni, ahol ebolás betegeket is kezelnek. Ha ebolások, akkor pedig azt hiszik, hogy úgysem tudnak segíteni rajtuk az orvosok.

Hasonló tünetek

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az Ebola, a malária és a kolera tünetei kezdetben hasonlóak: láz és hányás. Ez pedig még jobban összezavarja a betegeket – mondta Cyprien Fabre, az Európai Bizottság nyugat-afrikai humanitárius segélyirodájának vezetője a Businessweeknek.

A többi betegség halálos áldozatainak a száma is folyamatosan emelkedik – tette hozzá. „Olyan az egész, mint egy lassított felvételű katasztrófa” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy egyébként is Sierra Leonéban a világon a legmagasabb a csecsemőhalandóság, és itt hal meg a legtöbb asszony szülés közben.

Kevés a védőfelszerelés a kórházakban Forrás: AFP/Zoom Dosso

Az egészségügyi dolgozók rettegnek

Mivel az egészségügyi dolgozók is félnek a fertőzéstől, egyre jobban ódzkodnak attól, hogy segítsenek a betegeken – mondta Fabre, aki most tért vissza Freetownba a keleti határvidékről, ahol a kenemai és kailahuni Ebola-kórházakat látogatta meg.

A szomszédos Libériában különösen a közkórházak félnek újabb betegeket felvenni – ismerte el az ország elnöke, Ellen Johnson-Sirleaf. „Emiatt olyan, az esős évszakban megszokott betegségekben szenvedők, mint a malária, tífusz, megfázás, sem kapnak kezelést, ami fölösleges és megelőzhető halálesetekhez vezethet” – mondta.

Ráadásul nagy szükségük lenne a kórházaknak védőfelszerelésekre, mert ezekből már súlyos hiány mutatkozik.

Javult a halálozási arány

Korábban az Ebolával fertőzöttek 90 százaléka meghalt, ez az arány a mostani járvány idején 60 százalékra csökkent, valószínűleg azért, mert a betegek hamarabb kaptak kezelést. Ez annyit jelent, hogy nem hagyják a szervezetet kiszáradni, pótolják az elveszített vért, és antibiotikumot adnak a fertőzések ellen.

A fertőtlenítés elengedhetetlen Forrás: AFP/Zoom Dosso

Sokat segít a higiéniai szabályok betartása. Sierra Leone fővárosát, Freetownt például gyakorlatilag elárasztották klórral: a szupermarketek bejáratánál, a járdákon, a hivatalokban, a templomokban, de még sok magánháznál is műanyag vödröket helyeznek ki klóros vízzel tele, hogy kezet lehessen mosni.

A vallási vezetők pedig felszólították az embereket, hogy lehetőleg mellőzzék a kézfogást, inkább más módon köszöntsék egymást.