36 év után találtak rá az öngyilkos szektások maradványaira

2014.08.08. 17:04

A jonestown-i szekta közel ezer tagja egy napon lett öngyilkos 1978-ban. Kilenc urnát most találtak meg egy ravatalozóban.

Az öngyilkos jonestown-i szekta 9 tagjának maradványait találták meg a Delaware állambeli Dover városának egy volt ravatalozójában. A hatóságok nem értik, hogy a hozzátartozók miért nem kérték ki a maradványokat az elmúlt 36 évben.

A hamvakat tartalmazó tárolóedényeket törvényszéki szakértők vették birtokba. "Nem tudjuk, miért nem kérte ki senki a hamvakat" - mondta Kimberly Chandler, az Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő Delaware szövetségi állam belbiztonsági szóvivője. Chandler azt is elmondta, hogy igyekeznek felkutatni a még élő hozzátartozókat.

A Jim Jones vezette Népek Temploma szekta több mint 900 tagja halt meg egyetlen nap alatt, amikor a mentális problémákkal küzdő szektavezér öngyilkosságra szólította fel híveit 1978-ban a guyanai őserdőben felépített Jonestownban. A szekta korábban San Franciscóban működött. A ciánnal elkövetett tömeges öngyilkosság napján Jones és követői meggyilkolták Leo Ryan kongresszusi képviselőt és kísérőit, akik a szektával kapcsolatos visszásságok kivizsgálására érkeztek Jonestownba.

A holttesteket megtalálásuk után Guyanából a doveri katonai légi bázisra szállították, ahol azonosították és felkészítették őket a temetésre. Egyenlőre nem tudni, hogy a most megtalált hamvakat miért őrizték a doveri ravatalozóházban.

"Igazi sokkot okozott az, amit találtunk" - hangsúlyozta a doveri rendőrség szóvivője az elfelejtett emberi maradványok felbukkanása kapcsán.