Kitiltották az amerikai gépeket Irak légteréből

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) megtiltotta pénteken minden amerikai légitársaságnak az iraki légtér használatát, a közel-keleti országban zajló fegyveres konfliktus veszélyeire hivatkozva.

A honlapjára feltett közleményben a hivatal elsősorban az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és az iraki biztonsági erők közötti "fegyveres konfliktus potenciális veszélyhelyzeteivel" indokolta a tiltást, amely közlése szerint további utasításig fennmarad.

Az FAA utasítása szerint a bagdadi repülésinformációs régióban (FIR) tilos az amerikai utas- és teherszállító gépek, valamint magángépek közlekedése.

A tilalmat azután jelentették be, hogy az amerikai légierő, Barack Obama elnök utasítására végrehajtotta első légicsapásait Észak-Irakban az Iszlám Állam szélsőséges csoportnak a kurd erőket támadó tüzérségi állásai ellen.

A törökök és a németek sem repülnek

Közben a Turkish Airlines, amely az egyik legjelentősebb, az Irak nemzetközi légiforgalmát biztosító társaságok között, pénteken leállította az észak-iraki kurd autonóm terület székhelyére, Erbílbe irányuló járatait.

A török légitársaság azt követően állította le erbíli járatai, hogy várost megközelítették az Iszlám Állam Irakban előrenyomuló erői, és az amerikai légierő Erbíl közelében csapást mért pénteken a dzsihadisták tüzérségére.

"Erbíli járatainkat biztonsági okokból további utasításig töröltük" - tudatta közleményében a Turkish Airlines.

Az abu-dzabi központú Etihad légitársaság szintén leállította Erbílbe irányuló járatait. A Lufthansa német légitársaság szóvivője szintén azt közölte, hogy biztonsági okokból - egyelőre augusztus 11-ig - nem indít járatokat az iraki kurd autonóm terület székhelyére. Ugyanez vonatkozik a Lufthansa csoporthoz tartozó Austrian Airlines járataira is.