Visszatért önkéntes száműzetéséből a volt líbiai kormányfő

2014.08.08. 12:01

Háromévi önkéntes száműzetés után váratlanul visszatért Libanonba Szaad Haríri volt libanoni miniszterelnök, szakértők szerint az ellenzéki politikus látogatásának célja az, hogy megerősítse a szunnita közösség feletti vezető szerepét.

Szaad HaríriForrás: AFP/Anwar Amro

Nem szólt előre

Az egykori kormányfő péntek reggel, előzetes bejelentés nélkül érkezett Libanonba, ahol Tammam Szalám jelenlegi miniszterelnökkel egyeztetett. A tekintélyes szunnita politikus egy sötétített üvegű Mercedesszel érkezett a főváros központjában lévő kormányzati negyedbe. A látogatás előzményeként feszültté vált a helyzet a közel-keleti országban, miután a szomszédos Szíriából betörő szunnita fegyveresek az előző héten lerohantak egy határ menti várost, Arszált.

Pokolgép robbant

A többségükben szunnita muszlimok lakta Arszálban kitört összecsapások zavargásokat váltottak ki az ország más részein is. Az észak-libanoni, szintén szunnita többségű Tripoli városában szerda este felrobbant egy pokolgép járőröző katonák közelében. A támadásban egy ember meghalt, tizenegyen megsebesültek.

Egymilliárdos segély

Szaad Haríri - a 2005-ben meggyilkolt volt miniszterelnök, Rafík Haríri fia - 2011 januárjában hagyta el Libanont, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megbuktatták az általa vezetett kormányt. A politikus az utóbbi három évben főként Franciaországban és Szaúd-Arábiában tartózkodott. E héten bejelentette, hogy Szaúd-Arábia egymilliárd dolláros katonai segélyt nyújt a libanoni biztonsági erőknek a szélsőségesek elleni harchoz.