WHO: Nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet jelent az Ebola

2014.08.08. 09:24

Az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.

Nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai Ebola-járvány terjedést az Egészségügyi Világszervezet. A WHO tisztségviselői arra figyelmeztettek, hogy a vírus gyors terjedése miatt különösen komoly következményekkel kell számolni. A WHO közleménye szerint összehangolt nemzetközi intézkedésekre van szükség a vírus megfékezése érdekében. 

Nyugat-Afrikában eddig több mint 930 ember halt meg Ebolában.

A WHO hasonló vészhelyzetet hirdetett a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is.

Nemzetközi utazási tilalomra még nincs szükség

Margaret Chan, a WHO igazgatója a nemzetközi szolidaritásra való felhívásként értékelte a szervezet közleményét, hozzátéve, hogy a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány. "Az érintett országoknak egyszerűen nincs elég kapacitásuk egy ilyen méretű és összetettségű járványt kezelni. Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legsürgősebben nyújtson támogatást" - mondta Chan genfi sajtóértekezletén. A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra.

Az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány

Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetője hangsúlyozta, hogy a fertőzött emberekkel szemben alkalmazott megfelelő intézkedésekkel meg lehet állítani a járványt. A WHO szerint az Ebola-járvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére.

A WHO szerint már 932 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.