69 éve dobtak atombombát Nagaszakira

Pigeons fly around the peace statue during a memorial service for victims of the 1945 atomic bombing, at Nagasaki Peace Park on August 9, 2014. Japan marks the 69th anniversary of the US World War II atomic bombing of Nagasaki, as anti-nuclear sentiment r
Vágólapra másolva!
Japán hű marad ahhoz a hármas alapelvhez, hogy nem birtokol, nem állít elő atomfegyvert és területén sem tárol ilyen eszközt - jelentette ki szombaton Abe Sindzó miniszterelnök Nagaszakiban, a várost ért atomtámadás 69. évfordulóján.
Vágólapra másolva!

A Békeparkban tartott rendezvényen a politikus hangsúlyozta, hogy atomtámadást átélt egyetlen országként különleges felelősséget visel Japán az emberiség színe előtt és az ázsiai ország minden tőle telhető erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a világon ne legyen atomfegyver.
A megemlékezésen Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere ugyanakkor élesen bírálta a japán kormány új biztonságpolitikáját.

Forrás: AFP/Jiji Press

Módosított értelmezés

A korábbi japán kormányok álláspontja ugyanis az volt, hogy Japán háborút elutasító békealkotmánya korlátozza katonai erő bevetését még Japán védelmében is. A jelenlegi kormány azonban - bár nem módosította az alkotmányt, csupán annak értelmezését - már adhat felhatalmazást fegyveres erői szélesebb körű bevetésére.

Atommentes övezet

A városi elöljáró hagyományos békenyilatkozatát felolvasva arra szólított fel, hogy hozzanak létre atommentes övezet Ázsia északkeleti részében. "Ennek feladata lenne megvédeni Dél-Koreát, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot és Japánt az atomfegyverektől". A végső cél az lenne, hogy az egész világon megsemmisítenék az atomfegyvereket - tette hozzá. Hangoztatta: "folytatjuk küzdelmünket az összes atomfegyver megsemmisítéséért és az örök béke megteremtéséért".

A résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek helyi idő szerint 11 óra 2 perckor, amikor 69 évvel ezelőtt az amerikai pilóták ledobták a városra a "kövér embernek" elnevezett plutóniumbombát. A keletkezett hőség és radioaktív sugárzás mintegy 80 ezer ember életét követelte akkor, majd hónapokon belül.

Hirosima és Nagaszaki

A B-29-es amerikai bombázó a II. világháború utolsó napjaiban, augusztus 6-án, majd augusztus 9-én dobott le atombombát Hirosimára és Nagaszakira. A Hirosimára ledobott atombomba mintegy 140 ezer, a Nagaszakit ért nukleáris támadás 70 ezer ember életét oltotta ki. A későbbi évtizedekben még tízezrek haltak meg sugárfertőzés következtében: mára Hirosimában csaknem 260 ezerre, Nagaszakiban pedig 150 ezerre teszik a halottak számát.

A két atomtámadás kapitulálásra késztette a japán hadvezetést és ezzel a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződött a II. világháború.