Az ukrán elnök orosz inváziótól tart

Vágólapra másolva!
Egy gyanús orosz konvojra bukkantak a határ közelében.
Vágólapra másolva!

Kijev ismét arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába. Az ukrán elnöki hivatal szombati közleménye szerint előző nap egy orosz katonai járművekből álló konvoj nyomult az ukrán határ közvetlen közelébe, mégpedig egy a Vöröskereszttel való állítólagos megállapodás alapján.

Petro Porosenko elnök hivatalának sajtószolgálata azt hangoztatta, hogy egy állítólag békefenntartókból álló "humanitárius konvoj" akart behatolni Ukrajnába, mégpedig abból a célból, hogy - mint a közleményben fogalmaztak - széles körű konfliktust provokáljon. A konvoj azonban nem folytatta útját, miután Ukrajna éles hangon figyelmeztette Oroszországot - állította a sajtószolgálat.

Az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint Porosenko azonnali tárgyalásokat kezdett a biztonsági erők vezetőivel, valamint több külföldi vezetővel. Azt azonban nem közölte, hogy mely országok vezetőiről van szó. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken telefonon felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, aki biztosította őt arról, hogy a konvoj megáll az ukrán határon. Az orosz külügyminisztérium szóvivője viszont koholmánynak nevezte az ukrán állításokat, és hasonlóan nyilatkozott Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője is. "Nem tudjuk, hogy az ukránok miről beszélnek, mert nem történt semmi" - jelentette ki Peskov a Reuters hírügynökségnek.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy befejeződött az a hadgyakorlat, amelyet Dél-Oroszországban, az ukrán határ közelében tartottak. A manővert az Egyesült Államok provokatívnak nevezte. Samantha Power, Washington ENSZ-nagykövete pénteken este óva intette Oroszországot egy ukrajnai inváziótól.