Folytatódtak a harcok Észak-Irakban

Vágólapra másolva!
 Az Irakot rettegésben tartó Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges terrorszervezet állásai ellen intézett amerikai dróntámadások után szombaton is folytatódtak a harcok az ország északi részén a szélsőségesek, illetve az iraki kormányerők által is támogatott kurd erők, a pesmergák között.
Vágólapra másolva!

Az iraki hírügynökség jelentése szerint Kirkuk városától délre voltak összecsapások, a kurd harcosok visszaverték a szélsőséges milícia támadását. A hírügynökség arról számolt be, hogy az iszlám radikálisok súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az Egyesült Államok pénteken Erbíl közelében dróncsapást hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges milícia egy állása ellen, négy F-18-as vadászbombázó pedig egy konvojt és egy másik állást támadott - közölte pénteken a Pentagon.

Ez volt a nap folyamán az amerikai csapások második hulláma. Korábban két F/A-18-as haditengerészeti vadászgép ugyancsak az észak-iraki kurd autonóm terület székhelye, Erbíl térségében 500 fontos (mintegy 227 kilogrammos) lézerirányítású bombákkal mért csapást az iszlamisták egy önjáró tüzérségi lövegére.

Barack Obama elnök csütörtök este jelentette be: engedélyezte, hogy szükség esetén légicsapásokat mérjenek Irakban az iszlamista szélsőségesekre az amerikai alkalmazottak - katonák, diplomaták - védelmében, továbbá humanitárius segítségnyújtást rendelt el a vallási kisebbségek elleni potenciális népirtás megakadályozása érdekében.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Obama nem tűzött ki konkrét határidőt a célzott légicsapások befejezéshez és hogy ezeknek elrendelése az iraki katonai helyzettől függ majd, attól, hogy fenyegeti-e veszély az amerikaiakat, vagy hogy szükség van-e a kurd, vagy az iraki biztonsági erők támogatására.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Kabulban kijelentette, hogy az iraki rendezés kulcsa továbbra az, hogy egységkormány alakuljon Bagdadban. Earnest is ettől tette függővé az iraki és a kurd biztonsági erőknek nyújtandó nagyobb amerikai katonai támogatást. A fehér házi szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy ez a segítségnyújtás nem lesz "elhúzódó" és nem terjedhet ki arra, hogy újból amerikai csapatokat vezényeljenek Irakba.