Vádemelés nélkül engedték el az oroszok az ukrán katonákat

Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok szombaton vádemelés nélkül szabadon engedték azt az öt ukrán katonát, akiket előző nap Kelet-Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítottak meg.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője, Vlagyimir Markin elmondta, azt vizsgálták, hogy milyen módszerekkel harcoltak, illetve a bevetett fegyverek között voltak-e olyanok is, amelyek használatát nemzetközi egyezmények tiltják. Kiderült, hogy az ukrán 72-ik gépesített dandár katonái élükön Ivan Vojtenkóval, valamint négy beosztottjával felsőbb parancsnokaik utasításait hajtották végre és nem követtek el közvetlen bűncselekményt. Humanitárius megfontolásból így nem emeltek vádat ellenük és lehetőséget kaptak arra, hogy visszatérjenek Ukrajnába.

400 katona lépte át a határt

Mintegy négyszáz ukrán katona lépte át az orosz-ukrán határt a hét elején. Moszkva azt állította, hogy a katonák nem akartak tovább harcolni, míg Kijev szerint azért kényszerültek a határátlépésére, mert az oroszbarát szakadárok elleni harcban kifogytak a lőszerből. A katonákat az orosz határőrök a Rosztovi területi Gukovo településnél lévő sátortáborban helyezték el azután, hogy fegyvereiket beszolgáltatták. Többen azóta visszatértek Ukrajnába.

Nem lőtték a lakosságot

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság pénteken jelentette be az öt ukrán katona őrizetbe vételét. A dandár parancsnokát, Ivan Vojtenkót, helyettesét Vitalij Dubinjankót, Olekszandr Poljakov harckocsizászlóalj-parancsnokot, továbbá Olekszandr Ohrimenko törzsfőnököt és Dmitro Usztilko századparancsnokot vették őrizetbe. A hatóságok pénteken azt állították: bizonyítékok vannak arra, hogy a dandár Ivan Vojtenko parancsára lőtte nehézfegyverekkel Luhanszk megyében Krasznopartizanszk és Krasznodon településeket. A támadásban legalább tíz civil meghalt és megsebesült, húsz épület és létesítmény romba dőlt. Az őrizetbe vett katonák ugyan elismerték, különböző fegyvereket vetettek be, de cáfolták, hogy azokat a békés lakosság ellen használták volna.