Sikerült hazaszöknie a lelőtt ukrán gép pilótájának

Vágólapra másolva!
Akciófilmekbe illő kalandos úton jutott vissza a kormányerők állásaihoz az a pilóta, akinek a vadászrepülőjét csütörtökön lőtték le a szakadárok a frontvonal mögött.
Vágólapra másolva!

A Mig-29-es elfogó-vadászrepülőgépet csütörtökön érte találat a Donyeck megyei Jenakijeve légterében, mélyen a frontvonal mögött. A pilótának sikerült a lángoló gépet kivezetnie a gépet a lakott területeken kívülre, majd katapultált. A Mig egy néptelen legelőn csapódott a földbe, majd felrobbant.

Túlélésből jeles

A katapultálás során megsérült pilótát a fegyveres szakadárok nem találták meg, így sikerült egérutat nyernie. A kiképzés során elsajátított álcázási trükkök és túlélési fogások segítségével két nap alatt tette meg a zuhanás helyszíne és a kormányerők előretolt állásai közötti 40 kilométeres távolságot, miközben számos alkalommal hajszálon múlott, hogy az üldözői felfedezzék. Végül szombaton érte el a Nemzeti Gárda egyik ellenőrző pontját. A pilóta élete nincs veszélyben és jelenleg a terrorellenes műveletek egyik bázisán tartózkodik, jelentette be Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

200 milliós veszteség

A Védelmi Minisztérium adatai szerint az összevont terrorellenes műveletek kezdete óta máig legalább 200 millió dollár értékű veszteség érte az ukrán légierőt. A kijevi kormányzat által terroristáknak nevezett szakadárok a mostani Mig-29-es vadászgépen kívül az elmúlt négy hónap folyamán eddig öt Mi-8 és három Mi-24-es helikoptert, négy Szu-25-ös vadászgépet, egy-egy An-30B és An26-os felderítő, egy Il-76-os katonai csapatszállító repülőgépet lőttek le.