Az iraki miniszterelnök alkotmánysértéssel vádolja az államfőt

Vágólapra másolva!
Núri al-Máliki vasárnap éjfélkor elmondott televíziós nyilatkozatában azt is jelezte, hogy bíróság előtt emel panaszt Fuád Maszúm ellen az elmulasztott lépés miatt.
Vágólapra másolva!

A kormányfő – akinek döntése várhatóan tovább mélyíti a súlyos belpolitikai válságot a szélsőséges iszlamisták hadműveletével is küzdő Irakban – úgy vélekedett, hogy Maszúm politikai célok érdekében vállalta az alkotmánysértést.

Több mint három hónappal az április 30-i választások után az arab országnak még mindig nincs új kormánya a parlamenten belüli mély megosztottság miatt. Az eddig kormányzó Núri al-Máliki síita koalíciója nyerte a voksolást, de nincs egyértelmű többsége, és mind többen követelik, hogy a tekintélyelvűséggel és a szunniták háttérbe szorításával vádolt miniszterelnök álljon félre.

Washington támogatja az államfőt

A kormányfő először jelent meg a tévében azóta, hogy az amerikai légierő csapásokat mért a szélsőséges fegyveres csoportokra, továbbá repülőgépekről humanitárius küldeményeket is dobtak le az országban.

Máliki éjjeli nyilatkozata után Brett McGurk külügyi államtitkár-helyettes a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében támogatásáról biztosította az államfőt. Mary Harf külügyi szóvivő pedig közleményben figyelmeztetett, hogy Washington elutasít minden olyan próbálkozást, amely az alkotmányos vagy igazságügyi eljárások manipulációjával próbál eredményt elérni.

Rendkívüli állapot?

Az iraki rendőrség bejelentette, hogy az este folyamán a síita miniszterelnökhöz hű különleges erőkkel jelentősen megerősítették a kormányzati és más fontos állami hivataloknak otthont adó bagdadi városnegyed védelmét.

Egy rendőrtisztviselő hozzátette, hogy szokatlan biztonsági intézkedésekről van szó, amelyekhez hasonlókat rendkívüli állapot bevezetésekor szoktak tenni.

Orvosi források azt közölték, hogy Bagdadtól északkeletre vasárnap öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kurd fegyveresek között. A merényletnek tíz halálos áldozata és 80 sebesültje van. A támadás Dzsalavla városában történt, ahol a szélsőségesek súlyos harcokat vívnak a kurd erőkkel.