Az al-Kaida tagjai csoportosan állnak át az Iszlám Államhoz

isis, iraq, Salahuddin, irak, iszlamista milícia, kivégzés
An image uploaded on June 14, 2014 on the jihadist website Welayat Salahuddin allegedly shows militants of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) executing dozens of captured Iraqi security forces members at an unknown location in the Salaheddin province. A major offensive spearheaded by ISIL but also involving supporters of executed dictator Saddam Hussein has overrun all of one province and chunks of three others since it was launched on June 9. AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
Amerikai titkosszolgálati értesülések szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni és afrikai fiókszervezeteinek tagjai csoportosan állnak át az Irakban és Szíriában előrenyomuló, Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoporthoz.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post című amerikai napilap által megkérdezett terrorelhárítási szakértőket aggodalommal tölti el az Iszlám Állam nevű csoport növekvő vonzerejét bizonyító jelenség. A hírszerzés egyik munkatársa szerint a helyzet valószínűleg a szunnita fegyveresek minden újabb győzelmével tovább fog súlyosbodni.

Elsősorban a terrorhálózat jemeni szervezetének, az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) és a csoport észak-afrikai szárnyának, az Iszlám Maghreb al-Kaidájának (AQMI) tagjai állnak át. A jelenség az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket kezdett ölteni, és az olyan, például líbiai dzsihádista csoportokat is érint, amelyek formálisan nem részei az al-Kaidának.

Tízezer harcos

A megkérdezett szakemberek 10 ezerre becsülték az Iszlám Állam harcosainak számát, közülük állítólag 3-5 ezren nem iraki és szíriai, hanem külföldi állampolgárok. A szíriai polgárháború a jelek szerint felettébb kedvező volt a toborzás szempontjából, a fegyveres felkelés ugyanis jóval több külföldi dzsihádistát vonzott, mint az iraki vagy az afganisztáni háború, részben azért, mert Szíria könnyebben elérhető a Közel-Keletről és Európából is.

Az iraki keresztények menekülnek a dzsihádisták elől Forrás: AFP/Safin Hamed

Az újabb harcosok csatlakozása még jobban megerősítette a szervezetet, amelyet azóta tartanak számon a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb milíciájaként, hogy tagjai az iraki hadsereg katonáit megfutamítva egy villámhadjáratban nemrégiben jelentős területeket foglaltak el Szíria keleti, illetve Irak északnyugati részén.

A könyörtelenség is vonzó

Amerikai tisztségviselők szerint az Iszlám Állam gyors felemelkedésében pszichológiai és taktikai tényezők egyaránt közrejátszottak. A szervezet központi magjának tagjai a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az Irakot 2003-ban megszálló amerikai hadsereg elleni harcok során szereztek harctéri tapasztalatokat.

A csoport rajtaütések és emberrablási akciók végrehajtásával gyűjtött pénzt és fegyvereket. Könyörtelenségének híre miatt is sokan átálltak az Iszlám Államhoz az iraki biztonsági erők szunnita tagjai közül, különösen azért, mert a csatlakozók jelentős része amúgy is elégedetlen volt a síiták vezette bagdadi kormánnyal.

Nincs türelmük terrorakciót szervezni

Elemzők úgy vélik, hogy a korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam néven ismert szervezet alapos megfontolás nélkül toboroz és kezd újabb offenzívákba, szerintük a csoport vezetőinek nincs türelmük az al-Kaida által előnyben részesített összetettebb és időigényesebb terrorakciók megszervezéséhez.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szakértői eddig nem látták jelét annak, hogy az al-Kaidának egy teljes fiókszervezete vagy egy magas rangú vezetője állt volna át, elmondták azonban, hogy továbbra is figyelemmel fogják követni a fejleményeket.

Az Iszlám Állam büszkén reklámozza az interneten, hogy kegyetlenül halomra gyilkolja a foglyait Forrás: AFP

Azt egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a toborzási folyamatra vagy a szervezet megítélésére az, hogy az amerikai légierő az utóbbi napokban megkezdte az Iszlám Áállam állásainak bombázását Irakban. Többen abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a korábban elsősorban egy „iszlám kalifátus” megteremtésén fáradozó szunnita harcosok ezután nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra.

Megtorlást ígérnek

Az interneten az iszlamista csoportok tagjai közül sokan máris megtorlást helyeztek kilátásba az Egyesült Államok ellen, válaszul a légicsapásokra. A Sumuh al-Iszlám című dzsihádista fórumon az egyik bejegyzésben arra szólították fel a muszlim harcosokat, hogy egyesítsék erőiket az amerikaiak ellen.

Bár egyelőre egyetlen Amerika-ellenes terrortámadás sem köthető a szélsőséges milíciához, James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója januárban arról számolt be, hogy a csoport az Egyesült Államok területén is tervez támadásokat. Ezen rajtaütéseket az is megkönnyítené, hogy eddig mintegy száz amerikai állampolgár csatlakozott vagy próbált meg csatlakozni a szíriai polgárháborúhoz, a szakértők szerint pedig az Iszlám Államnak is legalább tucatnyi amerikai harcosa lehet.