Istenkáromlásért keresztre feszít az Iszlám Állam

2014.08.11. 14:14

Többeket keresztre feszítettek és lefejeztek az Irakban és Szíriában is előrenyomuló, Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet tagjai, miközben felszámoltak egy ellenállási gócpontot Kelet-Szíriában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint az Iszlám Állam harcosai az elmúlt öt napban 25 embert végeztek ki, közülük négyet keresztre feszítettek.

Az as-sejtaat törzs harcosai megpróbálták visszaverni a szervezet előretörését a keleti Deir-ez-Zór tartományban, az OSDH beszámolója szerint azonban az Eufrátesz folyó partján fekvő egyik településen a szunnita milícia fegyveresei vasárnap két embert lefejeztek, másnap pedig 12 órás határidőt adtak a falu lakosainak arra, hogy átadják a törzs tagjait.

A félelemkeltés a cél

A tartomány más részein két embert istenkáromlásért keresztre feszítettek, két másikat pedig azért végeztek ki, mert „hitehagyottakkal üzleteltek” al-Majadín városában. Helyi lakosok szerint az Iszlám Állam csütörtökön a törzs 19 tagját végezte ki Deir-ez-Zór városban. „A legyőzésük után egyetlen más törzs sem mer majd fellépni az Iszlám Állam ellen” – mondta az iszlamista csoport egyik tagja.

A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szervezet tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, s azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartomány majdnem teljes területe felett.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.