Az Egyesült Államok megkezdte az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők közvetlen felfegyverzését.

Washington korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy kizárólag a bagdadi kormánynak szállít fegyvereket, az Iszlám Állam azonban az utóbbi hetekben súlyos csapásokat mért a kurd önvédelmi erők, a pesmergák állásaira.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen fegyverekről van szó, a név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékesek még azt sem árulták el, melyik kormányügynökség felelős a fegyverszállításokért, egyikük mindössze annyit mondott, hogy nem a védelmi minisztérium. Annyi bizonyos, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az utóbbi évtizedekben több hasonló felfegyverzési programot is végrehajtott titokban.

Az egyik tisztségviselő elmondta: a kormányzat is közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja a Pentagonnak a kurdok felfegyverzésére vonatkozó terveit.

A hadseregtől zsákmányoltak

Az Iszlám Állam felszerelése sokkal modernebb a híres kurd harcosokénál, a pesmergákénál, akik főleg a szovjet időkből származó 12,7 mm-es géppuskákkal és elöregedett T-55-ös tankokkal rendelkeznek a brit Daily Mail szerint.

A dzsihádisták az iraki hadseregtől zsákmányolták a fegyvereiket gyors előrenyomulásuk során, amikor a katonák fejveszett menekülés közben hátrahagyták az amerikaiaktól kapott tüzérségüket és páncélozott járműveiket.

Az Iszlám Állam emellett értékes olajmezőket is elfoglalt, és komoly anyagi támogatást kap az öbölállamokból – egyes becslések szerint 1,2 milliárd fontnyi vagyont halmozott fel.