Egy fekete tinédzser lelövése miatt voltak zavargások St. Louisban

Vágólapra másolva!
Kővel dobálták meg a rendőröket, és lőfegyver is eldördült a tömegben. A tüntetések az után kezdődtek, hogy egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert.
Vágólapra másolva!

Az előző esti zavargásokat követően hétfőn éjjel összecsaptak egymással rendőrök és tüntetők az egyesült államokbeli St. Louisban. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy egy rendőr lelőtt egy szemtanúk állítása szerint fegyvertelen fekete tinédzsert.

Hétfő este tüntetők gyűltek össze a St. Louis-i Ferguson peremkerület egyik áruházánál, amelyet az előző esti zavargásokban felgyújtottak a fosztogatók. A fergusoni rendőrkapitány szerint a tömegből többen kővel dobálták a kivezényelt rendőröket, és lőfegyver is eldördült a tömegben. Ezért a rendőrség könnygáz és babzsákpatronok bevetésével szétkergette az embereket .

Az AP hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, de már korábban a hatóságok lezárták a környező utcákat, amerre a demonstrálók elhagyhatták volna a területet. A rendőrség öt embert őrizetbe vett.

Nem árulják el a rendőr bőrszínét

A nyomozás eddigi eredményéről a rendőrség annyit közölt a szombat esti incidensről, hogy az egy dulakodással kezdődött az érintett rendőr és egy férfi között. A férfiról egyelőre nem árulták el, hogy a 18 éves fekete fiatal, Michael Brown vagy a vele lévő férfi volt-e. Brownt több lövéssel ölték meg - közölték.

Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) folytatja a vizsgálatot. Az FBI nem volt hajlandó elárulni a fegyverét használó rendőr bőrszínét.

Nem volt dulakodás

Az esetnek van egy állítólagos szemtanúja, aki nyilatkozott az AP-nek, és nyilatkozott egy helyi televíziónak az a férfi is, aki Brownnal volt. Az első elmondta: látta, amint Brown feltartja a kezét, miközben egy fehér bőrű rendőr közeledik feléje, majd többször rálő, akkor is, amikor a fiatal már a földön volt. Előtte nem látott semmiféle dulakodást közöttük - állította.

Brown barátja, Dorian Johnson pedig azt mondta: az eset úgy kezdődött, hogy az úttesten gyalogoltak, a rendőr pedig az autójából felszólította őket, hogy menjenek fel a járdára. Nem engedelmeskedtek neki, ezért a rendőr kiszállt az autóból, ismét rájuk szólt, de ők nem voltak hajlandók eleget tenni a felszólításnak. A rendőr ezután a levegőbe lőtt, aminek hatására ők megijedtek és elkezdtek futni. "Újra lőtt, és eltalálta a barátomat, aki erre megfordult, felemelte a kezét, és elkezdett lehasalni. De a rendőr még többször rálőtt. Nem volt nálunk fegyver" - állította Johnson.

A rendőrség egyelőre nem reagált a tanúk állításaira, arra hivatkozva, hogy a nyomozás még folyik.