38 fokos hőségre számítanak Romániában

Vágólapra másolva!
Országos figyelmeztetést adott ki szerdán a hőség miatt a román meteorológiai intézet, mivel a következő két napban a hőmérséklet sokhelyütt meghaladja a 35 fokot, helyenként pedig elérheti a 38 fokot.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat szerint szerda reggel a sík- és dombvidéken a legalacsonyabb hőmérséklet is meghaladta a 20 fokot, Bukarest belvárosában hajnalban 28 fokos minimumot mértek. Az ország nagyvárosaiban légkondicionáló berendezéssel, ivóvíz-automatákkal és vérnyomásmérőkkel felszerelt elsősegély-sátrakat helyeztek ki a forgalmasabb tereken, ahol egészségügyi személyzet tud segíteni azokon, akiket rosszullét környékez a kánikula miatt.

A román vasúti társaság arra figyelmeztette utasait, hogy a távolsági vonatoknál akár egy órás késést is okozhat a hőség, ugyanis a sínek kitágulása és deformálódása miatt bizonyos szakaszokon sebességkorlátozást vezettek be.

A szerdán kiadott elsőfokú (sárga) figyelmeztetés csütörtök estig van érvényben. Romániában 1951-ben jegyezték fel a legmagasabb hőmérsékletet: akkor 44,5 fokot mértek a Duna-delta térségében található Brailan.