Clinton bocsánatot kért Obamától

2014.08.13. 06:11

Hillary Clinton bocsánatot kért Barack Obamától, amiért egy amerikai lapnak adott interjújában bírálta az amerikai elnök külpolitikáját.

Sajtójelentések szerint Clinton – aki az első Obama-kormány külügyminisztere volt – helyi idő szerint kedden délután hívta fel egykori "főnökét", akitől elnézést kért a The Atlantic című lapban megjelent bírálatért.

A volt külügyminiszter Szíria kapcsán kritizálta Obama elnököt, azt hangoztatva, hogy az Egyesült Államok a polgárháborúban túlzottan tartózkodó magatartást tanúsított, és nem segített a rezsimellenes felkelések kezdeményezőinek abban, hogy hiteles katonai erőt építsenek ki. Hillary Clinton ezt kudarcként értékelte, hangoztatva, hogy ezáltal olyan hatalmi vákuum keletkezett, amelyet a dzsihádisták töltöttek be.
Clinton szóvivője szerint az egykori first lady biztosítani kívánta Obamát arról, hogy az általa mondottak nem jelentettek támadást az elnök ellen. Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy – mint a szóvivő utalt rá – egymás megölelésével lezárhatják az ügyet. Ez az ölelés azóta állítólag már meg is történt, Obama és Clinton ugyanis kedden este együtt vett részt egy atlanti-óceán-parti vacsorán.

Hillary Clintont a Demokrata Párt potenciális elnökjelölt-aspiránsának tekintik. Ő maga egyelőre még nem közölte, hogy indul-e a pártja elnökjelöltségéért, bár megfigyelők szerint erre igen nagy az esély. Egy nemrégiben készített felmérés szerint a demokraták 82, a republikánusoknak pedig az 51 százaléka vélekedett úgy, hogy Clinton meg is nyeri az elnökválasztást, ha ő lesz pártjának hivatalos jelöltje.