Német művészek lehettek a titokzatos New York-i zászlócserélők

Vágólapra másolva!
Német művészek cserélték ki a New York-i Brooklyn-híd amerikai lobogóit fehér zászlókra. Az eset július 22-én kora hajnalban történt a hídon, amely a város egyik legrégebbi építménye.
Vágólapra másolva!

A berlini Mischa Leinkauf és Mattias Wermke közleményben jelentette be, hogy akciójukkal a köztéri művészetet (public art) szerették volna ünnepelni "a kreativitás globális központjában". A kézzel készített fehér zászlók felvonásával a Brooklyn-híd 145 éve elhunyt német születésű mérnökére, John August Roeblingre emlékeztek. A közleményben a két művész kiemelte, hogy a nemzeti zászlókkal és magával a híddal is tisztelettel bántak, és nem foglalkoztak a lehetséges jogi következményekkel.

A New York-i rendőrség nem kívánta megerősíteni a két művész állításainak valódiságát, és azt sem árulták el, hogy Leinkauf és Wermke szóba jöttek-e korábban mint gyanúsítottak. Azt azonban hozzátették, hogy amennyiben a zászlók a művészeknél vannak, szeretnék visszakapni őket.

A Brooklyn-híd pillérein lobogó amerikai zászlókat július 22-re virradó éjjel cserélték ki. Aznap a rendőrség terroristaellenes és hírszerzési főnöke négy-öt elkövetővel számolt. A biztonsági kamerák felvétele szerint hajnali fél négy körül a lobogókat megvilágító reflektorok fényei vibrálni kezdtek, majd kialudtak. A rendőrség egy magas rangú tisztje szerint a reflektorokat alumínium sütőlapokkal takarták le az elkövetők. Reggel fél 6-kor munkások vették észre, hogy a nemzeti lobogók helyén sima fehér zászlók lengenek. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a zászlókat nem kicserélték, hanem a helyszínen kifehérítették, majd újra felvonták.