Putyin megcibálja a japánok bajuszát

Vágólapra másolva!
Japán hevesen tiltakozott szerdán a Kuril-szigeteken folyó orosz hadgyakorlat ellen. Abe Sindzó miniszterelnök "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a katonai manővereket, a japán külügyminisztérium pedig "rendkívül sajnálatosnak" minősítette őket a tokiói orosz nagykövetségnek küldött tiltakozásában.
Vágólapra másolva!

A Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagja, amelyet Japán Északi Területek néven saját területének tart, a II. világháború vége óta képezi vita tárgyát a két ország között. Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt a négy szigetre, Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira. A Szovjetunió a II. világháború végnapjaiban elfoglalta a négy szigetet és megtartotta őket. Japán és Oroszország között emiatt a mai napig nincs a II. világháborús szembenállásukat lezáró hivatalos békeszerződés.

Oroszország kedden kezdett hadgyakorlatot a szigeteken, saját közlése szerint ezer katonával, öt harci helikopterrel és további száz katonai eszközzel.

Japán ugyan csatlakozott az ukrán helyzet miatt Oroszország ellen hozott nyugati gazdasági szankciókhoz, de kevésbé szigorúakkal, hogy intézkedéseit ne szenvedjék meg túlzottan a Moszkvához fűződő kapcsolatai. Abe Sindzó külpolitikájának fontos eleme a viszony javítása Oroszországgal, amit jól mutat, hogy miniszterelnökségének első éve alatt ötször is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Erre főként Japán energiaszükséglete készteti. A szigetország a fukusimai atomerőmű-katasztrófa után arra kényszerül, hogy növelje energiahordozó-importját a kieső nukleáris energia pótlására, Oroszország pedig azt tervezi, hogy megkétszerezi kőolaj- és földgázexportját Ázsiába a következő két évtizedben.