Tízezreket menekítene ki az amerikai külügy

2014.08.13. 08:30

Az Egyesült Államok tanulmányozza annak lehetőségét, hogy kimenekítsék az észak-iraki Szindzsár-hegységből a dzsihádisták előretörése miatt ott rekedt lakosokat – jelentette be szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az ENSZ és több emberi jogi szervezet arra kérte kedden a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjen az iszlám szélsőségesek által üldözött jazidi kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. A hegységben több tízezer jazidi keresett menedéket. Sokan viszont a hegyekből is elmenekülnek: akár 35 ezer is lehet azoknak a száma, akik az utóbbi három napban Szindzsárból Szírián keresztül Dohuk autonóm kurd tartományba menekültek – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A menekültek kimerültek, és kiszáradás fenyegeti őket.

Az Egyesült Államok tanulmányozza, hogy miként lehetne kimenekíteni a térségből ezeket az embereket – közölte az éppen a Salamon-szigeteken tartózkodó Kerry.

Közben megérkezett Irakba az a 130 amerikai tengerészgyalogos, akiknek odavezénylését az előző nap jelentette be a Pentagon. A várhatóan egy hétig maradó katonáknak a humanitárius helyzet felmérése lesz a feladatuk. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nem harcoló alakulatról van szó.