Az amerikaiak folytatják a szelektív bombázást Észak-Irakban

Vágólapra másolva!
Sikerült felszámolni az iszlamista erők ostromát az észak-iraki Szindzsár-hegységben, ezért nem lesz szükség katonai mentőműveletre a térségben, de az amerikaiak folytatják majd a szelektív bombázásokat - mondta csütörtökön Barack Obama.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök egyben bírálta a "túlzott rendőri fellépést" az egyesült államokbeli St. Louis zömmel feketék lakta Ferguson peremkerületében, ahol napok óta zavargások vannak.

Obama a Massachusetts állambeli Martha's Vineyardban - ahol szabadságát tölti - újságíróknak elmondta: Észak-Irakban az amerikai katonai felderítő tevékenység nyomán szerinte nem lesz már szükség külön akcióra a menekültek mentésére, mint ahogy szükségtelen további humanitárius segélycsomagokat ledobni repülőkről.

Obama kifejezte ugyanakkor aggodalmát amiatt, hogy immár negyedik napja folytatódtak az erőszakba torkolló tüntetések Fergusonban amiatt, hogy a hétvégén egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert. Bírálta a túlzott rendőri erőszakot is, hangsúlyozva: az a cél, hogy az emberek biztonságát a szólás- és gyülekezési szabadság csorbítása nélkül lehessen szavatolni.