A szövetségi rendőrségtől várják, hogy rendet tesz St. Louisban

Vágólapra másolva!
Szövetségi hatáskörbe utalta a helyi kormányzó a hétvégén a fehér rendőr által lelőtt fekete tinédzser ügyét St. Louisban az USA-ban. Az ügy zavargásokat váltott ki, régóta lappangó feszültségek kerültek felszínre.
Vágólapra másolva!

Nem csitul a felháborodás az egyesült államokbeli St. Louisban, ahol egy rendőr a hétvégén lelőtt egy szemtanúk szerint fegyvertelen tinédzsert. Missouri állam kormányzója csütörtökön este úgy döntött, hogy a helyi rendőrségtől elvonva állami hatáskörbe utalja az ügyet, miután a városban heves tüntetések robbantak ki a rendőrökkel szemben. A tüntetők benzinespalackokat és más tárgyakat dobtak a kivezényelt rendőrökre, akik füstbombák és könnygáz bevetésével válaszoltak.

A heves felzúdulást kiváltó incidens szombat este történt. A rendőrség szerint dulakodás kezdődött a 18 éves fekete fiatal, Michael Brown és egy rendőr között. Egy szemtanú viszont azt mondta: látta, amint Brown feltartja a kezét, miközben egy fehér bőrű rendőr közeledik feléje, majd többször rálő, akkor is, amikor a fiatal már a földön volt.

Komoly botrányt keltett az is, hogy a Huffington Post és a Washington Post helyszíni tudósítóit ok nélkül őrizetbe vették a rendőrök.

Jay Nixon kormányzó csütörtökön arról beszélt, hogy St. Louis biztonságáért a szövetségi állam rendőrsége a felelős. Szerinte a szövetségi rendőrség körültekintőbben fog fellépni, hogy enyhítse a kialakult feszültséget.

Erre utalt Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere is egy interjúban. Többek között azt mondta, hogy a rendőrségnek a kialakult helyzet enyhítésére, nem pedig élezésére kell törekednie. A békés tiltakozók szabadon tüntethetnek, és biztosítani kell azt is, hogy az újságírók zavartalanul végezhessék munkájukat.

Az FBI nem volt hajlandó elárulni a fegyverét használó rendőr nevét. Ferguson 21 ezer lakosának kétharmada fekete, az érintett kerület 53 rendőréből 50 fehér bőrű.