Az ukránok szétlőtték az orosz behatolókat

Krasznodon, 2014. augusztus 15.
Oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszk megyei Krasznodonban 2014. augusztus 15-én. A  kelet-ukrajnai lakosságnak szánt orosz humanitárius segélyt szállító több mint 260 teherautó Krasznodontól nem messze, a szepara
Oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszk megyei Krasznodonban.
Vágólapra másolva!
A megtámadott hadoszlop 23 páncélozott járműből és több kiszolgáló egységből állt. 
Vágólapra másolva!

Moszkva cáfolja, hogy katonai járműoszlop hatolt volna be Kelet-Ukrajnába. A hírek szerint péntekre virradóra a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél lépett be egy orosz harci járműoszlop ukrán területre, az incidenst pedig két egymástól független külföldi újságíró is megerősítette.

A tudósítók ugyanakkor nem tudták megállapítani, hogy a konvoj orosz katonákból, vagy oroszbarát szakadárokból áll-e. Moszkva ugyanakkor egy teljesen más narratívát használt a történtek értelmezéséhez. Az oroszok szerint ők csak segélyszállítmányokat visznek a kelet-ukrajnai lakosságnak, de az ukrán erők fenyegetik a humanitárius akciót.

Oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszk megyei Krasznodonban. Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

A moszkvai közlemények egy szóval sem említik, hogy orosz harci járműoszlop hatolt volna be ukrán területre, sőt - a Reuters szerint - Moszkvában tagadják is, hogy történt volna ilyesmi. Ehhez képest Petro Porosenko ukrán elnök telefonon közölte David Cameron brit miniszterelnökkel, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette az orosz harci járműoszlopnak a nagy részét. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény állítása szerint a szeparatisták által ellenőrzött terület határszakaszán továbbra is érkeznek illegálisan fegyverek és katonai eszközök Oroszországból.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is arról beszélt, hogy Moszkva semmibe veszi a korábbi megállapodásokat, és továbbra is fegyvereket szállít a szakadároknak, mélyítve ezzel a konfliktust. Nem sokkal később az Európai Unió külügyminiszterei közös állásfoglalásban jelezték, hogy minden humanitárius akciónak álcázott beavatkozást a nemzetközi jogi egyezmények megsértésének tekintenek.