A kurd erők az amerikai légierő támogatásával szombaton offenzívát indítottak Irak északi részén az Iszlám Állam fegyveresei ellen, hogy visszafoglalják a moszuli gátat, amelyet az iszlamisták korábban hatalmukba kerítettek.

A kurd erőknek amerikai légi támogatással sikerült is ellenőrzésük alá vonni a gát keleti oldalát - jelentette az AFP hírügynökség egy kurd magas rangú katonai tisztségviselőre hivatkozva. "Az Iszlám Állam több tagját megöltük. Folytatjuk előrenyomulásunkat, és a következő órákban valószínűleg jó hírekről számolhatunk be" - mondta a tisztségviselő.

A dzsihadisták augusztus hetedikén foglalták el a Tigris folyón emelkedő gátat, amelyet korábban az iraki diktátorról Szaddám-gátnak neveztek, s amely a legnagyobb ilyen létesítmény Irakban. Ez a gát teszi lehetővé, hogy az ottani térség legnagyobb részét elláthassák vízzel és árammal, Ninive tartomány nagy kiterjedésű területeinek az öntözése is ettől a létesítménytől függ. 

Az Iszlám Állam június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén, és ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken egy "kalifátust" kiáltott ki. Fegyveresei az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el lakhelyükről, és az autonóm kurd tartomány ellen is harcot indítottak.

Maszúd Barzani, az iraki kurd autonóm régió elnöke sürgette a nyugati országokat, hogy mielőbb küldjenek fegyvert a kurdoknak, és zárják el azokat a csatornákat, amelyek révén az Iszlám Állam pénzügyi segítséget kap. "Nincs szükségünk külföldi csapatokra, hiszen elegendő bátor harcosokkal rendelkezünk, ugyanakkor rászorulunk a korszerű és hatékony fegyverekre" - mondta a kurd vezető. 

A kurdok nagy várakozással tekintettek az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának pénteki ülésére, amelyen a szervezet engedélyezte ugyan, hogy egyes tagállamai fegyverszállításokkal támogassák a szélsőséges szunnita szervezet ellen harcoló kurd önvédelmi erőket, de nem született döntés uniós szintű fellépésről. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton Irakba utazott és úgy fogalmazott: Németország elmegy majd a politikailag és jogilag elfogadható határig.