Legalább hatszor lőtt bele a rendőr a fegyvertelen fekete tinédzserbe

2014.08.18. 08:36

A család kérésére elvégzett független halottkémi vizsgálat szerint legalább hat lövés érte a 18 éves Michael Brownt, ebből kettő a fejét. A gyilkosság ellen tüntetők ellen vasárnap éjjel is könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség a Missouri állambeli St. Louis város Ferguson nevű peremkerületében. Az állam kormányzója beveti a Nemzeti Gárdát is a rend fenntartására.

A Brownt ért egyik lövedék a fiú fejének a tetején keresztül hatolt be a koponyába, ami azt bizonyítja, hogy éppen lehajolt, mikor a rendőr rálőtt. Ez volt a halálos lövés – számolt be a The New York Times a család kérésére végzett független halottkémi vizsgálatról, amelynek az eredményét vasárnap hozták nyilvánosságra.

A vizsgálatot dr. Michael M. Baden, egykori vezető New York-i halottkém végezte, aki a család kérésére repült Missouriba. A szakértő úgy véli, ez volt az utolsó lövés.

Brownt négy golyó érte a jobb karján, és valamennyit szemből kapta, méghozzá bizonyos távolságból, mert a testén nem volt nyoma lőpornak. Ez a megállapítás azonban változhat a fiú ruhájának a vizsgálata nyomán, azt ugyanis Baden doktor nem kapta meg.

Nem akarunk gyilkos rendőröket - egy hete tartanak a tiltakozásokForrás: AFP/Michael B. Thomas

Még egy vizsgálat lesz

Lesz egyébként még egy – harmadik – halottkémi vizsgálat is a helyi hatóságok által végrehajtott mellett. Ezt Eric Holder igazságügyi miniszter rendelte el az áldozat halálát övező „rendkívüli körülmények” miatt, és a Brown család kérésével indokolta.

A rendőrség eddig csak keveset közölt Brown halálának körülményeiről. A hivatalos információk szerint dulakodás zajlott le a rendőr és a fiatal között, mielőtt a rendőr lelőtte Brownt. Szemtanúk állítása szerint a tizenéves keze a magasban volt, amikor a rendőr több lövést adott le rá.

Kirendelték a Nemzeti Gárdát

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután vetettek be vasárnap éjjel könnygázt és gumilövedéket a több száz tagú tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt. Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett ki és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezze a zavargásokat.

Vasárnap éjjel is könnygázt vetettek be a rendőrökForrás: AFP/Scott Olson

Jay Nixon, Missouri kormányzója hétfőn reggel Fergusonba rendelte a Nemzeti Gárdát is a rend fenntartására és az állampolgárok védelmére – számolt be gyorshírben a BBC.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte az eset alaposabb kivizsgálását abból a szempontból, hogy a rendőr intézkedése jogszerű volt-e. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.