A Nemzeti Gárda sem segített a helyzeten

2014.08.19. 12:39

Éjszaka tovább folytatódtak a zavargások a Missouri állambeli St. Louis peremvárosában. A tiltakozók heves tűz alá vették a rendőröket, akik 31 embert őrizetbe vettek.

Hiába szólított fel nyugalomra Barack Obama elnök, és rendelte ki a Nemzeti Gárdát Jay Nixon kormányzó, az erőszakos tiltakozások folytatódtak Fergusonban.

A rend fenntartásával megbízott Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén elmondta, hogy embereit heves tűz alá vették, de ők ennek ellenére „egyetlen lövést sem adtak le hétfő éjszaka”. Két embert eltaláltak a lövedékek, és a rendőrök Lefoglaltak két lőfegyvert.

Arról is beszámolt, hogy a tömegből üvegpalackokkal és benzines palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik közül négy megsérült.

A rendőrök minden éjjel könnygázzal oszlatják a tüntetőketForrás: AFP/Joe Raedle

Újságírókat is őrizetbe vettek

Őrizetbe vették a Getty Images fotóügynökség munkatársát, de három óta múlva szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró, aki regionális lapoknak ír rendszeresen.

Az intézkedés Johnson szerint azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

Egyre szervezettebbek

Az őrizetbe vettek között vannak New Yorkból és Kaliforniából érkezettek is, ami Johnson szerint azt jelenti, hogy a tiltakozások egyre szervezettebbek. Felszólította a helyieket, hogy csak napközben tiltakozzanak Michael Brown meggyilkolása miatt, megakadályozandó, hogy „törvényszegők egy kis csoportja” erőszakra használja fel a tüntetéseket.

Szerdán érkezik az igazságügyi miniszter

Eric Holdert szerdára várják Missouriba. Személyesen kíván tájékozódni a nyomozásban részt vevő FBI-ügynököknél és a helyi ügyészeknél.

A BBC szerint megerősítette, hogy a történtek kivizsgálása kritikus lépés annak érdekében, hogy helyreállítsák a bizalmat a rendfenntartó erők és a lakosság között nem csupán Fergusonban, hanem azon kívül is.