Kivezényelték a Nemzeti Gárdát a dühös feketékhez St. Louisba

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök pedig odaküldte a legfőbb ügyészt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Gárdától várja Missouri állam kormányzója, hogy rendet tesz a St. Louishoz tartozó Fergusonban, ahol másfél hete tartanak a zavargások egy fekete tinédzser meggyilkolása miatt. A gárda az állami autópályarendőrség irányítása alatt dolgozik majd.

A városrész zömében fekete lakossága és a fehér helyi rendőrök – akik egyike lőtte le a fiatalt – közötti feszültség enyhítése érdekében bízta meg a kormányzó az autópályarendőrséget a rendfenntartással még a múlt héten. A zavargások megfékezése volt a célja azzal is, hogy a hétvégén kijárási tilalmat rendelt el.

Nem csillapodik a düh

Egyik intézkedése sem hozta meg azonban a várt sikert, az utcákon újra és újra megjelennek a tiltakozók, a megmozdulások rendre zavargásba, fosztogatásba torkollnak, ahogy egyre újabb részletek derülnek ki a gyilkosságról. A legutóbb az okozott felzúdulást, hogy kiderült, a fegyvertelen fiút hatszor lőtte meg a rendőr.

Most a Nemzeti Gárda mozgósításával visszavonták a kijárási tilalmat. A gárda elsősorban a rendőrkapitányságot védi majd, amelyet vasárnap Molotov-koktélokkal támadtak a tiltakozók.

Obama figyel

Eközben Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a helyszínre küldi Eric Holder legfőbb ügyészt. Holder szerdán találkozik majd a nyomozás vezetőivel és a városi elöljárókkal.

Az elnök hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a nyomozás lezárásig nem szeretne elhamarkodottan ítélni az ügyben, de ettől függetlenül nincs mentség a rendőri erő túlzott alkalmazására. Obama felszólította a missouri kormányzót, hogy csak korlátozott mértékben éljen a Nemzeti Gárda egységeinek bevetésével. Azt is mondta, figyelemmel kíséri, hogy segít-e az intézkedés a feszültség csökkentésében.