Meghalt Dinu Patriciu, az egyik leggazdagabb román

2014.08.19. 22:31

Elhunyt Londonban Dinu Patriciu, az egyik leggazdagabb román üzletember. Eredetileg építész volt, ő alapította az első magáncéget Romániában 1989 után. Súlyos májbetegségben szenvedett.

Elhunyt Dinu Patriciu üzletember, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alapító tagja, egykori miniszter, Románia egyik leggazdagabb embere. A súlyos májbetegségben szenvedő 64 éves vállalkozó hajnalban hunyt el Londonban. A maszol.ro romániai magyar nyelvű internetes lap szerint Dino Patriciu egy milánói klinikán 2012-ben májátültetésen esett át, állapota később sem javult.

Patriciu Bukarestben született, építészetből diplomázott, de ő volt az első, aki magánvállalatot alapított Romániában a rendszerváltás után. Vagyonát az Alpha Constructii ingatlanpiaci vállalkozással alapozta meg.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

"Két munkatárssal dolgoztam. Az egyik autót és egy vadászpuskát, a másik egy lakást vett, én viszont földvásárlásba fektettem mindenemet az utolsó fillérig. Így kezdődött a kaland" - emlékezett vissza a kezdetekre a "Kapitalizmus - A mi titkos receptünk" című dokumentumfilmben, amelyet Alexandru Solomon rendezett.

1998-ban már képes volt megvásárolni a második legnagyobb román olajvállalatot a Rompetrolt, amelyet hollandiai székhelyű nemzetközi céggé alakított, és bevezette tíz másik országba is.

2007-ben vált Románia leggazdagabb emberévé, amikor eladta a Rompetrol részvényeinek 75 százalékát a kazah KazMunayGaz csoportnak. Az üzlettel kétmilliárd dollárt (körülbelül 480 milliárd forint) keresett. "Nem erkölcstelenségről, csak kereskedelmi műveletről volt szó. Csak mítosz, hogy csupán lopás révén arathatunk sikert".

3,4 milliárd dollár

A Forbes magazin 2007-ben az első helyre sorolta az üzletembert a balkáni országok legtehetősebb embereinek listáján, vagyonát akkor 3,4 milliárd dollárra (816 milliárd forint) becsülték. Vagyona azonban később megcsappant, a lakások árainak zuhanása, illetve sorozatos üzleti kudarcok miatt. A Forbes ettől függetlenül halálig a leggazdagabb romániai üzletembernek sorolta.

Az övé volt még az Adevarul Holding román médiacég is, amely a Forbes romániai változatát adta ki. Tagja volt az Atlantic Council amerikai vezetésű agytrösztnek is.

Patriciu kipróbálta magát a politikában is. Kétszer képviselővé választották: 1992-ben és 2000-ben is a Nemzeti Liberális Párt színeiben került be a parlamentbe. A politikától 2003-ban vett búcsút, hogy teljes energiáját az üzleti életnek szentelje.  

Több lezáratlan bírósági ügynek is főszereplője volt. Vádolták csalással, pénzmosással, tőzsdei adatok manipulálásával, de soha nem ítélték el.