Meghalt Dinu Patriciu, az egyik leggazdagabb román

Dinu Patriciu
The President of Rompetrol Dinu Patriciu answers journalists' questions at the entrance of the court house, in Bucharest, 24 February 2006. The court decided today that Patriciu will not be put under arrest as romanian prosecutors asked, accusing the lack of procedure. Prosecutors accused the chief executive of Rompetrol, the country's second biggest oil group, of fraud, tax evasion and money-laundering, on 30 March 2005. Patriciu, is one of the richest people in Romania with an estimated fortune of nearly 350 million dollars according to the magazine Capital.
Vágólapra másolva!
Elhunyt Londonban Dinu Patriciu, az egyik leggazdagabb román üzletember. Eredetileg építész volt, ő alapította az első magáncéget Romániában 1989 után. Súlyos májbetegségben szenvedett.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Dinu Patriciu üzletember, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alapító tagja, egykori miniszter, Románia egyik leggazdagabb embere. A súlyos májbetegségben szenvedő 64 éves vállalkozó hajnalban hunyt el Londonban. A maszol.ro romániai magyar nyelvű internetes lap szerint Dino Patriciu egy milánói klinikán 2012-ben májátültetésen esett át, állapota később sem javult.

Patriciu Bukarestben született, építészetből diplomázott, de ő volt az első, aki magánvállalatot alapított Romániában a rendszerváltás után. Vagyonát az Alpha Constructii ingatlanpiaci vállalkozással alapozta meg.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

"Két munkatárssal dolgoztam. Az egyik autót és egy vadászpuskát, a másik egy lakást vett, én viszont földvásárlásba fektettem mindenemet az utolsó fillérig. Így kezdődött a kaland" - emlékezett vissza a kezdetekre a "Kapitalizmus - A mi titkos receptünk" című dokumentumfilmben, amelyet Alexandru Solomon rendezett.

1998-ban már képes volt megvásárolni a második legnagyobb román olajvállalatot a Rompetrolt, amelyet hollandiai székhelyű nemzetközi céggé alakított, és bevezette tíz másik országba is.

2007-ben vált Románia leggazdagabb emberévé, amikor eladta a Rompetrol részvényeinek 75 százalékát a kazah KazMunayGaz csoportnak. Az üzlettel kétmilliárd dollárt (körülbelül 480 milliárd forint) keresett. "Nem erkölcstelenségről, csak kereskedelmi műveletről volt szó. Csak mítosz, hogy csupán lopás révén arathatunk sikert".

3,4 milliárd dollár

A Forbes magazin 2007-ben az első helyre sorolta az üzletembert a balkáni országok legtehetősebb embereinek listáján, vagyonát akkor 3,4 milliárd dollárra (816 milliárd forint) becsülték. Vagyona azonban később megcsappant, a lakások árainak zuhanása, illetve sorozatos üzleti kudarcok miatt. A Forbes ettől függetlenül halálig a leggazdagabb romániai üzletembernek sorolta.

Az övé volt még az Adevarul Holding román médiacég is, amely a Forbes romániai változatát adta ki. Tagja volt az Atlantic Council amerikai vezetésű agytrösztnek is.

Patriciu kipróbálta magát a politikában is. Kétszer képviselővé választották: 1992-ben és 2000-ben is a Nemzeti Liberális Párt színeiben került be a parlamentbe. A politikától 2003-ban vett búcsút, hogy teljes energiáját az üzleti életnek szentelje.

Több lezáratlan bírósági ügynek is főszereplője volt. Vádolták csalással, pénzmosással, tőzsdei adatok manipulálásával, de soha nem ítélték el.