A terroristák az iszlám legfőbb ellenségei

Vágólapra másolva!
Nyilvános közleményben ítélte el Szaúd-Arábia vallási vezetője a szélsőségeseket és az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida ideológiáját. Ezek a szervezetek szerinte az iszlám legfőbb ellenségei.
Vágólapra másolva!

Sejk Abdul-Aziz Al-Sejk nagymufti hangsúlyozta, hogy a terrorizmusnak nincs helye az iszlámban, a veszélyességét pedig éppen az adja, hogy a szélsőségesek hazudnak, amikor vallási jelszavakkal próbálják igazolni a tetteiket, amivel megosztják az embereket.

Abdullah király azóta sürgeti a vallási vezetőket, hogy nyilvánosan ítéljék el az iszlám szélsőségeseket, mióta a kormányzat megtiltotta a szaúdi állampolgároknak, hogy külföldön harcoljanak. Azok a papok, akik erre nem hajlandóak a pénteki ima során, büntetéssel dacolnak – például megfoszthatják őket az engedélyüktől.

Szaúdi lapértesülések szerint a belügyminisztériumnak lehetősége van arra, hogy biztonsági átvilágításnak vesse alá a papokat. 2003 óta 3500-at bocsátottak el közülük amiatt, amit a pénteki imán mondott – vagy nem.

Rendszeresek a halálos ítéletek

Az elmúlt két napban 31 embert ítéltek el Rijádban az egy évtizeddel ezelőtti szaúdi merényletekben való bűnrészesség miatt – hármat közülük halálra. Az elítéltek állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit, hogy valamennyien egy ötventagú terrorista sejt tagjai voltak.

Ők voltak a felelősek a 49 éves Paul Marshall Johnson haláláért; az amerikai férfi a Lockheed Martinnek dolgozott Apache helikopterrendszereken. 2004-ben rabolták el, hogy az al-Kaida tagjaira cseréljék.

A rijádi kormány azonban nem teljesítette a követeléseket, ezért a férfit lefejezték, és a képeket feltették az internetre – emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.