Egyre közelebb van Donyeckhez az ukrán hadsereg

eastern Ukrainian city of Shchastya, Lugansk region Ukrajna
TOPSHOTS Ukrainian soldiers charge a Grad multiple rocket launcher system, near the eastern Ukrainian city of Shchastya, Lugansk region, on August 18, 2014. Ukraine accused pro-Russian rebels of killing dozens of civilians fleeing the war-torn east on August 18, 2014 as crisis talks between Kiev and Moscow failed to halt months of bloodshed. AFP PHOTO/ ALEKSEY CHERNYSHEV
Vágólapra másolva!
A kelet-ukrajnai harcok következtében az elmúlt 24 órában 34 civil vesztette életét és 29 sebesült meg. Az ukrán erők időközben tovább folytatták az előrenyomulást a térségben.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták a Donyeck közelében lévő Ilovajszk városát - közölte a Nemzeti Gárda sajtószolgálata. Noha a várost teljesen ellenőrzésük alá vonták, még nem hagyta el azt az összes szeparatista. Azok, akik a településen maradtak, ellentámadásokat indítanak. A kulcsfontosságú város elfoglalása óta három ellentámadást vertek vissza a kormányerők.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig nyolc szeparatistát fogtak el Ilovajszkban, köztük egy Oroszországban jól ismert költőt. Jurij Jurcsenko állítólag Párizsból érkezett Kelet-Ukrajnába, hogy a szakadárok oldalán harcoljon.

A Donyeck megyei kormányzóság adatai szerint az elmúlt 24 órában 34 civil vesztette életét és 29 sebesült meg a harcok következtében. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője pedig közölte, hogy egy nap alatt kilenc katona esett el és 22 sebesült meg „a terrorellenes hadművelet” övezetében.

Luhanszk környékén sincs nyugalom

Andrij Liszenko kijevi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a szakadárok a Donyeck melletti Makijivka lakóövezeteit és ipari létesítményeit lőtték tüzérséggel. Hozzátette, hogy a támadásnak civil áldozatai is vannak, de pontos számot nem közölt. Elmondta, hogy az egyik lakónegyed kellős közepén ástak lövészárkot a szeparatisták, ami tiltakozást váltott ki az ott lakók körében.

A szóvivő tájékoztatása szerint továbbra is heves harcok folynak Luhanszk közelében azon a területen, ahol két napja rakétacsapás ért egy menekülteket szállító konvojt. Közölte, hogy a jelenlegi információk alapján 17 menekült vesztette életét, hat sérültet, köztük három súlyos állapotút a luhutinei kórházban ápolnak.

Liszenko szavai szerint jelenleg tíz kelet-ukrajnai városért folytatnak offenzívát az ukrán fegyveres erők. Felsorolása szerint harcok folynak az „Oroszország által felbérelt zsoldosokkal” szemben a két megyeszékhelyen, Donyeckben és Luhanszkban, továbbá Ilovajszk, Krasznij Lucs, Sahtarszk, Torez, Sznyizsne, Zuhresz, Horlivka és Sztanicja Luhanszka teljes „felszabadításáért”.

Augusztus 19-én arról számoltunk be, hogy elérték a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai nagyváros, Luhanszk központját a terrorellenes műveletben részt vevő ukrán erők. Az ukrán erők körülzárták a Donyec-medence kulcsfontosságú városait, a szakadár fegyveresek pedig agresszívabbá váltak azt érezvén, hogy „a végüket járják”.