Az afrikai állam az elmúlt hónapokban leginkább az ebolával harcolt. Mivel azonban vesztésre áll, egyre inkább harcolni kényszerül az ebola miatt karanténba kényszerített polgári lakossággal is.

Szerda reggelre arra ébredt a libériai főváros, Monrovia lakosságának egy jelentős része, hogy hermetikusan elzárták őket a külvilágtól. A hatóságok megítélése szerint nagy a veszélye, hogy a legsűrűbben lakott városrészből, a West Point negyedből megállíthatatlan sebességgel terjedne tovább a kór, mivel így is ez a kerület a fertőzés gócpontja.

Az orvosok menekülnek

Ez Libéria egyik legszegényebb területe is, ahol rendszeresek a zavargások, és teljes az egészségügyi ellátás hiánya. Mára gyakorlatilag minden orvosi rendelő bezárt, és az összes még egészséges orvos elhagyta a város.

A kormány a napokban megpróbált ebolaközpontot nyitni egy környékbeli általános iskolában azzal a szándékkal, hogy az ország több pontján elszórtan regisztrált eseteket is ide szállítják majd. A West Point lakói ugyanakkor attól tartanak, hogy köztemető lesz az otthonukból. Éppen ezért szerdán több száz dühös libériai támadta meg az épületet, a benne tartózkodó fertőzötteket pedig távozásra kényszerítették.

Egyre több jelentés érkezik arról, hogy a kerület lakói a barikádok és elektromos kerítések ellenére is megpróbálnak kitörni. Őket a kormány emberei térítik jobb belátásra. A szabadulni vágyók közül többen kövekkel dobálják a katonákat, akik figyelmeztető lövésekkel válaszolnak. Beszámolók szerint egy lövedék lábon is talált egy 15 éves fiatalt.

1350 halottból 576 libériai

Az eddig nyilvánosságra hozott számokból is jól látszik, hogy Monrovia valóban a betegség legfőbb góca. A halálesetek csaknem negyven százaléka eddig Libériában történt, többségében pedig a West Point negyedben.

1976 óta nem tapasztalt méreteket ölt a betegség terjedése, a járvány Libéria mellett Nigériát, Sierra Leonét és Guineát is érinti.