Ebola-gyanús esetet vizsgálnak Írországban

Vágólapra másolva!
Olyan Ebola-gyanús férfi holttestét vizsgálják Írországban, az északnyugati Donegal megyében, aki nemrégiben tért haza a járvány sújtotta afrikai térségből.
Vágólapra másolva!

A közegészségügyi hatóságok (HSE) által kiadott közleményben azt írták, jelenleg is vizsgálják a gyanús esetet. A tájékoztatás szerint a szervezetet a nap folyamán arról értesítették, hogy délelőtt megtalálták egy olyan férfi holttestét, aki nemrégiben az Ebola-járvány sújtotta nyugat-afrikai régióban járt. A hatóságok nem árulták el a halott életkorát, nemét, sem egyéb más jellemzőjét.

A tájékoztatás szerint a holttestet elkülönítették, hogy "minimálisra csökkentsék az esélyét bármilyen vírus terjedésének". A vérminták laboratóriumi vizsgálatának eredménye pénteken várható, a vírus lehetséges terjedésének esélye a HSE szerint végtelenül alacsony.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerháromszázan haltak meg az Ebola-járvány miatt Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.