Júliusban még megpróbálták kiszabadítani a lefejezett amerikait

James Foley lefejezése iszlám állam szíria
Vágólapra másolva!
Többek között a napokban kivégzett amerikai újságírót is megpróbálták kiszabadítani amerikai kommandósok Szíriában. A titkos, több tucat kommandós bevetésével járó akciót július elején szervezték, de nem járt sikerrel, mert nem találták meg a túszokat.
Vágólapra másolva!

Sikertelen szabadítóakciót szervezett az amerikai hadsereg július elején, hogy kiszabadítson több amerikai túszt az Iszlám Állam fogságából, köztük a napokban brutálisan kivégzett amerikai újságírót, James Foley-t. Erről több amerikai lap is hírt adott, az amerikai elnöki hivatal névtelenül nyilatkozó illetékeseire hivatkozva. A szíriai polgárháború kezdete óta ez volt az első amerikai katonai akció Szíria területén.

Az információkat később megerősítette a Pentagon és a Fehér Ház is. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, eredetileg nem állt szándékukban közzétenni a rendkívül titkos akciót, csak azért tájékoztatnak róla, mert több lap is arra készült, hogy cikkeket közöl róla.

Legalább négy túsz

Az elnök azt követően hagyta jóvá az akciót, hogy kiderült, a túszok élete napról napra egyre nagyobb veszélyben van. Azt nem közölték, hány túszról lehet szó, de a Washington Post amerikai lap szerint legalább négyen lehetnek, köztük Steven Joel Sotloff, aki maga is feltűnik a Foley kivégzéséről készült videón.

Az amerikai különleges egységeket a szélsőségesek fogságából tavasszal elengedett európai túszok információi alapján mozgósították. A több tucat kommandós – a Delta Force és a Navy SEAL tagjai – a 160. különleges légi hadosztály (vagy más néven Night Stalkers) különlegesen átalakított Night Hawk helikoptereivel utazott a helyszínre, ahol heves tűzharcot vívott a terroristákkal, de nem lelték meg a túszokat. A terepet a levegőből egy harci repülővel és drónokkal biztosították.

Azt nem árulták el, hogy Szíriában hol történt az akció, és hogy pontosan mennyi ideig tartott, csak annyit mondtak a név nélkül nyilatkozó tisztségviselők, hogy

Az akció során „szép számú” ellenséges fegyverest megöltek, de a kommandósok közül csak egy szenvedett könnyebb sérüléseket az egyik gépen. A Washington Post szerint az akció helyszínén különböző anyagokat sikerült megszerezniük a kommandósoknak, de azt nem közölték, hogy mit.

„Olyan hírszerzési információink voltak, amelyek alapján lépni tudtunk”, és a hadsereg „nagyon agresszívan és nagyon gyorsan akcióba lépett, hogy kiszabadíthassa állampolgárainkat” – idézte a Washington Post amerikai lap az egyik illetékest.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője szerint a művelet célpontja egy, a terrorszervezeten belüli, túszszedéssel foglalkozó hálózat volt, amelyről azonban bővebben nem nyilatkozott. Kormányzati illetékesek szerint az érintettek családját utólag értesítették az akcióról.

Milliókat akartak

Philip Balboni, a Foleyt alkalmazó bostoni GlobalPost online médiaügynökség elnöke szerdán közölte, hogy cége a múlt héten e-mailt kapott, amelyben a fogva tartók azzal fenyegetőztek, hogy megölik az újságírót. Balboni szerint a Fehér Ház tudott a fenyegetésről, de nem kezdődtek tárgyalások az ügyben.

A New York Times amerikai lap Foley családjától és egy volt rabtársától úgy értesült, hogy a terroristák az újságíró szabadon bocsátásáért több millió dolláros váltságdíjat követeltek, ebbe azonban Washington – több európai kormánytól eltérően – nem volt hajlandó belemenni. A lap összesítése szerint az al-Kaida az elmúlt öt évben 125 millió dollárnyi sarcot gyűjtött be európai túszokért cserébe. A napilap úgy tudja, hogy az Iszlám Állam fegyvereseinek jelenleg három amerikai mellett három brit foglyuk is van. (Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nagy-Britannia sem tárgyal a terroristákkal.)

Kilencven légicsapás

James Foley 2012. november 22-én tűnt el Szíriában. 2011-ben hat héten átmár Líbiában is túsz volt. A kiszabadulása után elismerte, pusztán a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt.

A Foreign Policy értesülése szerint Bagdad iraki repülőtereket ajánlott fel Washingtonnak, hogy azokról kiindulva mérjen csapásokat az Iszlám Állam célpontjaira. Ezt azonban az Obama-kormány, amely 2011 végén vonta ki utolsó katonai egységeit a közel-keleti országból, és nem kíván újból belebonyolódni az ottani harcokba, nem fogadta el.

Obama elnök augusztus 8-án rendelte el az Iszlám Állam elleni támadásokat, azóta csaknem 90 légicsapást hajtottak végre Észak-Irakban.