Földrengés volt Kaliforniában. A 6-os erősségű rengés miatt épületek dőltek össze és tízezrek maradtak áram nélkül.

Több épület összedőlt vagy kigyulladt, tüzek keletkeztek, és tízezrek maradtak áram nélkül vasárnap hajnalban egy 6-os erősségű földrengéstől a San Franciscó-i öböl térségében. Hárman - két felnőtt és egy gyerek - súlyosan megsérültek, a kórházak baleseti osztályán 87 sérült jelentkezett. A helyi idő szerint hajnali fél négy előtt történt földmozgás hatására több ezren kirohantak az otthonukból.

1989. október 17. óta ez volt a legerősebb földrengés Észak-Kaliforniában. Az akkori rengés erőssége 6,9-es volt. A San Francisco Giants és az Oakland Athletics közötti baseball-mérkőzés alatt történt katasztrófában több mint 60-an haltak meg, a legtöbben egy oaklandi autópálya-szakasz leszakadásakor.

Most szükségállapotot hirdetett Jerry Brown kaliforniai kormányzó, és elrendelte, hogy az állam erőforrásait fordítsák a földrengés következményeinek az elhárítására. Az autópályarendrőség már bejelentette, hogy azonnal megvizsgálja az összes érintett csomópontot és felüljárót, nem szenvedtek-e károkat. 

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A mostani rengés epicentruma 11 kilométeres mélységben, American Canyon közelében volt - 10 kilométernyire délkeletre a borászatairól híres, 77 ezer lakosú Napától. Több kisebb, 2-es erősségű utórengést is mértek, de nem kizárt, hogy egy héten belül egy 5-ös erősségű utórengés is lesz.

Utak rongálódtak meg

San Francisco hídjai nem sérültek meg, a Napa és Sonoma borvidékén azonban több út megrongálódott. A turisták által közkedvelt Napa történelmi belvárosában több téglaépület homlokzata leomlott. A törmelék autókat rongált meg.

A város gázvezetékei lakossági bejelentések alapján 50, a vízcsövek 30 helyen sérülhettek meg. Napában és a környező településeken 40 ezer otthon és üzlet áramellátása szakadt meg. A napai hatóságok szerint a városban nyugalom van, fosztogatást nem észleltek.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

San Franciscót 1906. április 18-án a történelem egyik legborzalmasabb földrengése és az annak következtében keletkezett tűzvész pusztította el. A nagyváros közelében található a Szent András- és a Concordia-törésvonal is, amelyek közelében gyakoriak földmozgások. A szeizmológusok az elkövetkező hetek utórengéseinek lokalizálása után tudják majd megmondani, hogy a mostani rengés valamelyik törésvonal mentén történt-e.