A britek viszik a magyar fegyvereket Irakba?

James Foley, amerikai újságíró akit kivégeztek az Iszlám Állam emberei, IS, Islamic State
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia kelet-európai fegyvereket szállít az Iszlám Állam szélsőséges milícistáival harcoló iraki kurdoknak. A britek egy meg nem nevezett kelet-európai országból viszik a hadianyagot. Ez akár Magyarország is lehet, mivel a kormány nemrég döntött több millió, AK-47-esbe való lőszer átadásáról.
Vágólapra másolva!

A brit kormány már elkezdte az iraki kurd közösség fegyveres ereje, vagyis a pesmergák segélyezését. A kurd erőknek brit katonai repülőgépek már vittek felszerelést, és Nagy-Britannia a továbbiakban kelet-európai muníciót és fegyverzetet kíván szállítani a pesmergáknak.

James Foley amerikai újságíró és az őt kivégző milicista Forrás: YouTube

A fegyverekért egy brit katonai szállítógép megy egy meg nem nevezett kelet-európai országba, és onnan viszi a hadianyagot Irakba a The Sunday Times cikke szerint, melyet az MTI idézett. A konzervatív vasárnapi lapban megjelent írást Philip Hammond brit külügyminiszter jegyezte, aki szerint azért esett London választása kelet-európai hadfelszerelésre, mert a kurd erők e fegyvereket már ismerik.

Ez jelentheti akár azt is, hogy a brit gépek azt a fegyverszállítmányt viszik Irakba, amelynek ingyenes átadásáról a héten döntött a magyar kormány. A kormányhatározat szerint csaknem hatmillió lőszer, töltény és különböző lövedéknek az iraki kormány részére történő ingyenes átadására utasította a miniszterelnök a honvédelmi minisztert. A lőszerek nagy része AK-47-es gépkarabélyba való.

A The Sunday Times hírszerzési forrásokat idézve megírta azt is, hogy az Iszlám Állam által minap lefejezett amerikai újságíró meggyilkolásának első számú gyanúsítottja a 23 éves Abdel-Majed Abdel Bary. Az egyiptomi származású Bary korábban Londonban hip-hop zenészként volt ismert. A brit elhárítás, az MI5 szerint az apja ellen Amerikában emeltek vádat, mivel azzal gyanúsítják, hogy részese volt az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei elleni 1998-as pokolgépes merényleteknek.