Ötmilliárd dollárba kerül Afganisztánnak, hogy nincs új elnöke

Vágólapra másolva!
Az ország pénzügyminisztere szerint ötmilliárd dollárjába kerül az afgán gazdaságnak az elnökválasztás után kialakult patthelyzet. Ha a válság nem oldódik meg a hónap végéig, kénytelenek lesznek közalkalmazottakat elbocsátani, és csökkenteni a béreket.
Vágólapra másolva!

Bár az afganisztáni elnökválasztás második fordulóját június 14-én tartották meg, eredményt még mindig nem hirdettek, mert a választási iroda szerint a leadott voksok legalább fele hamis vagy érvénytelen, ezért mind a nyolcmillió szavazat valódiságát megvizsgálják.

A folyamatot az ESZ ellenőrzi, az eredményre azonban még hetekig kell várni.

Abban viszont a két jelölt – Abdulla Abdulla volt külügyminiszter és a második fordulóban első helyen végzett Asraf Gáni volt pénzügyminiszter – megállapodott, hogy a vesztes megkapja a kormányfői posztot, és egységkormányt alakítanak.

Omár Zahilval a BBC-nek elmondta, hogy a bizonytalanság miatt április óta nagymértékben csökkentek az állami bevételek, a külföldi befektetések leálltak. Ezt már a bőrükön érzik az emberek: az alapvető élelmiszerek ára jelentősen emelkedett. Ráadásul a tálibok fokozzák a támadásaikat, és előre is nyomultak az ország déli és keleti részén.