Ezrek búcsúztatták a Fergusonban lelőtt fekete fiút

St. Louis, 2014. augusztus 25.
Az édesanya, Lesley McSpadden áll fiának koporsója mellett Michael Brown fekete bőrű amerikai tizenéves gyászszertartásán a Missouri állambeli St. Louis egyik baptista templomában 2014. augusztus 25-én. A 18 éves fegyvertele
St. Louis, 2014. augusztus 25. Az édesanya, Lesley McSpadden áll fiának koporsója mellett Michael Brown fekete bőrű amerikai tizenéves gyászszertartásán a Missouri állambeli St. Louis egyik baptista templomában 2014. augusztus 25-én. A 18 éves fegyvertelen Brownt egy fehér bőrű rendőr lőtte le St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban augusztus 9-én, és az eset faji zavargásokat robbantott ki. (MTI/EPA/New York Times pool/Richard Perry)
Vágólapra másolva!
Több ezer ember vett végső búcsút attól a fekete fiútól, akit augusztus elején lelőtt egy fehér rendőr St. Louis egyik elővárosában. Az ügy miatt hetekig zavargások voltak a városban, a figyelem középpontjába került a fekete lakosok és a fehér rendőrök közötti viszony, és a rendőrség túlzott felfegyverezése is.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 4500-an vettek végső búcsút hétfőn St. Louisban Michael Browntól, attól a 18 éves afroamerikai fiataltól, akit augusztus 9-én egy fehér rendőr lőtt agyon. Halála miatt zavargások törtek ki St. Louis Ferguson nevű elővárosában ahol az incidens történt.

Az ügyben folytatott szövetségi nyomozás még nem zárult le, és a nagyesküdtszék még hetekig fogja mérlegelni, emeljen-e vádat a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen - aki azt állítja, hogy önvédelemből lőtt -, az ügy erős polgárjogi jelleget öltött. A Michael Brown oldalán tanúskodók szerint ugyanis a rendőrrel dulakodásba keveredett fiú meg akarta adni magát, mégis megölték.

Ketten mondtak beszédet

A hétfői búcsúszertartáson ketten mondtak gyászbeszédet. Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi harcos azt mondta, Brown nem azt akarná, hogy a zavargások miatt emlékezzenek rá, hanem azt, hogy úgy emlékezzenek Amerika miatta egyezett ki arról, hogy hogyan tartsák fenn a rendet az országban. Sharpton bírálta a tiltakozó tömegre fegyvert szegező rendőröket.

Az édesanya, Lesley McSpadden áll fia koporsója mellett Forrás: MTI/EPA/New York Times Pool/Richard Perry

A család nevében Brown nagybátyja, Charles Ewing tiszteletes beszélt. Szerinte az áldozat vére bosszúért és igazságért kiált. (Az eset helyszínén a fiú holtteste négy órán át nem volt letakarva.) Michael Brown apja a búcsúztatást megelőzően békére és nyugalomra intette a részvevőket.

A temetésen mások mellett jelen volt az 1968-ban meggyilkolt legendás polgárjogi harcosnak, Martin Luther Kingnek két gyermeke, Martin Luther és Bernice King, Jesse Jackson tiszteletes, Spike Lee filmrendező, valamint Diddy és Snoop Lion rapperek is. Ugyancsak megjelentek a 2012-ben a floridai Sanfordban egy önkéntes rendész által megölt Trayvon Martin és a 2006-ban rendőrök által Queensben lelőtt Sean Bell hozzátartozói.

Nem volt ott a kormányzó

A Fehér Ház három tisztségviselővel képviseltette magát, de Jay Nixon missouri kormányzó - aki a zavargások csúcspontján Fergusonba vezényelte a Nemzeti Gárdát - nem vett részt a szertatáson.

A fergusoni összecsapásokról - és főként az állig felfegyverzett rendőrökről - készült felvételek hatására Barack Obama amerikai elnök a hétvégén elrendelte, hogy vizsgálják felül azokat a szövetségi terveket, amelyek keretében a helyi rendőrségek katonai felszereléshez juthatnak. Az elnök szerint ugyanis nem mosódhat el a hadsereg és a városi rendőrségek közötti különbség.