Nem az James Foley gyilkosa, akit keresnek?

James Foley lefejezése ISIS
terrorizmus
James Foley lefejezése
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy nem az az álarcos dzsihádista végezte ki James Foley újságírót, akinek a hangja hallható a videón. Amerikai szakértők apró jelekből arra a következtetésre jutottak, hogy a felvételt megvágták, és azon tulajdonképpen az Iszlám Dzsihád két tagja látható – és a második a gyilkos.
Vágólapra másolva!

A britek a legmodernebb technika – többek között hangazonosító – bevetésével próbálják meg azonosítani James Foley amerikai újságíró gyilkosát – de lehetséges, hogy nem a megfelelő embert keresik – vélekedik egy amerikai bűnügyi szakértő.

Annyit tudni, hogy a felvételen hallható hang brit, méghozzá kelet-londoni akcentussal beszél. Maga a kivégzés nem szerepel a felvételen, amelyet Ross Patel törvényszéki szakértő szerint egyértelműen megvágtak.

Két álarcos szerepel a felvételen? Forrás: Origo

Más testalkat

A feketébe öltözött, arcát eltakaró alak, aki ezután látható, egy másik férfi – állítja. „Apró, de észrevehető jelek mutatják, hogy megváltozott a szereplő személye; más a testalkata, felépítése, mint az előző álarcosnak” – mondta Patel a CNN-nek.

Ezt viszonylag könnyű egyébként ellenőrizni, az arc méretei ugyanis megfelelő számítógépes programokkal akkor is meghatározhatóak, ha maga az arc el van takarva.

Ennek alapján a nyomozók azonosíthatják az illetőt az útlevélfotók adatbázisában.

Más a kés

Az a férfi, akinek a hangja a felvételen hallható – és aki a brit sajtó szerint azonos lehet Abdel-Majed Bary rapperrel – egy kést tart a kezében. Úgy tűnik azonban, mintha egy másik kés heverne a földön a meggyilkolt amerikai újságíró mellett a videó végén.

Patel szerint a két kés mérete és kinézete nem teljesen azonos.

Megfigyelte azt is, hol hordja az álarcos dzsihádista a pisztolytokot. A brit akcentussal beszélő dzsihádistának a bal hóna alatt látható a pisztolytáska – ami arra utal, hogy jobbkezes. A felvételből azonban az szűrhető le, hogy a hóhér balkezes.

Helyszín

Eliot Higgins blogger a felvételen látható tájat vette alaposabban szemügyre.

Foley és hóhérja mögött a háttérben egy út látható, amely átszeli a helyvidékes tájat.

Jobb oldalon felfedezhető egy mélyedés a helyekben, szántóföld és néhány épület – Higgins úgy véli, hogy megtalálta ezt a helyet a Google Earth-ön. Szerinte a videót Rakka városától délre vették fel.

A hóhérral kampányol a republikánus szenátorjelölt

Világszerte hatalmas felháborodást váltott ki James Foley kivégzése – máris van azonban olyan amerikai politikus, aki a saját céljaira használja a gyilkosságot. Az Iszlám Állam videóján szereplő, feketébe öltözött, állarcos dzsihádista egy-két másodpercre feltűnik Allen Weh új-mexikói republikánus szenátorjelölt kampányvideójában az Obama kormányzat külpolitikájának és az állam demokrata szenátora munkájának bírálataként. Weh, az egykori tengerészgyalogos így próbálja ledolgozni a felmérések szerint két számjegyű hátrányát riválisával szemben.