Új bizonyíték került elő a meggyilkolt fekete tinédzser ügyében

Vágólapra másolva!
Az FBI kihallgatott egy férfit, aki a fültanúja volt Michael Brown meggyilkolásának, és fel is vette az eseményeket. A hangfelvételből kiderül, hogy a rendőr legalább tízszer lőtt – közte némi szünettel.
Vágólapra másolva!

A hangfelvételen lövések rövid sorozata hallatszik, majd egy rövid szünet következik, azután pedig újabb dörrenések – mondta el a neve elhallgatását kérő fültanú ügyvédje a CNN-nek.

Paul Ginsberg törvényszéki audio szakértő elemezte a felvételt, és megállapította, hogy legalább tíz lövés hangja hallható rajta – előbb hat, majd négy.

A 18 éves Michael Brownt augusztus 9-én lőtte egy rendőr a Missouri állambeli St. Louis egyik peremvárosában. Halála hetekig tartó zavargásokhoz vezetett.

Kedden temették el Michael Brownt Forrás: MTI/EPA/New York Times Pool/Richard Perry

Véletlenül vette fel

„Roppant módon aggaszt engem ez a szünet… és nem csupán a lövések nagy száma, hanem az is, ahogyan az egész történt – mondta Lopa Blumenthal ügyvéd az amerikai hírtelevíziónak. – Márpedig ennek nagyon komoly jelentősége van abból a szempontból, hogyan zárul majd le ez az ügy” – tette hozzá.

Az ügyvédnő elmondta, hogy a kliense a gyilkosság helyszínének közelében él, és éppen egy barátjával beszélgetett egy videós chatszolgáltatón keresztül, így akaratlanul is rögzítette a történteket.

Mit jelent a szünet?

A hangfelvétel alapján nehéz megállapítani, mi az oka a két sorozat lövés közti szünetnek – és azt sem lehet eldönteni, hogy ez melyik fél igazát támasztja alá.

„A szünet okozza a legtöbb aggodalmat olyankor, ha rendőr lő le valakit, különösen, ha az áldozat fegyvertelen” – hangsúlyozta Chris Chestnut ügyvéd. Ő képviselte Jonathan Ferrell családját, aki Brownhoz hasonlóan fegyvertelen afroamerikai volt, és fehér rendőr lőtte le.

A szünet ugyanakkor nem bizonyítja automatikusan, hogy a rendőr jogtalanul járt el, lehet rá magyarázat. A rendőr védekezhet például azzal, hogy kilőtt egy sorozatot, de a gyanúsított változatlanul támadó magatartást tanúsított, így újra meghúzta a ravaszt.

Hetekig nem volt nyugalom Fergusonban Forrás: AFP/Scott Olson

Eltérnek a vallomások

Az esetről másként számoltak be az áldozat és a rendőr ismerősei. Brown barátja, aki vele volt, amikor a tragédia történt, azt állítja, hogy a fiú feltartotta a kezét, a járőr mégis tüzet nyitott rá.

Csakhogy Dorian Johnsonnak van priusza, többek között hazudott már a rendőrségnek is, így a szavahihetősége megkérdőjelezhető.

Darren Wilson egyik barátja szerint viszont a fiú gúnyolódott a rendőrrel, és rátámadt, mielőtt eldörrentek a lövések.

A boncolás szerint Brownt szemből érte az összes golyó.