Ukrajna október 26-án választ

Vágólapra másolva!
Komoly kérdés, hogy a polgárháborús helyzetben miként lehet lebonyolítani Kelet-Ukrajnában a jelöltállítást, a kampányt és a szavazást.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök október 26-ára kiírta az előrehozott parlamenti választásokat. Petro Porosenko aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. "Úgy döntöttem, hogy idő előtt véget vetek a parlament megbízatásának. A radában (parlament) sok képviselő közvetlen támogatója vagy cinkosa, mondhatni szövetségese a fegyveres szeparatistáknak" - írta az elnök.

Az ukrán törvények előírása szerint törvényhozási választásokat kell tartani a parlament feloszlatását kihirdető rendelet megjelenését követő 60 napon belül. Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. Ez a 30 nap vasárnap járt le, anélkül, hogy új kormány alakult volna.

A felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar. Elemzők szerint viszont komoly kérdés, hogy a polgárháborús helyzetben miként lehet lebonyolítani Kelet-Ukrajnában a jelöltállítást, a kampányt és a szavazást. Kérdés, hogy ha ez nem sikerül, legitim lesz-e az új parlament, és ki fogja képviselni benne a keleti országrészt.