Így még senki nem gyalázta az Iszlám Államot

2014.08.27. 15:09

Nagyon kemény gesztussal nyilvánította ki az Iszlám Állammal kapcsolatos véleményét egy egyiptomi nő és ismeretlen társa. Menstruációs vérrel és széklettel kenték össze a szélsőséges csoport zászlaját, és az erről készült fotót felöltötték az internetre.

Szokatlanul erős gesztussal fejezte ki az Iszlám Állammal kapcsolatos véleményét egy harcos egyiptomi feminista és névtelen társa. A 23 éves Alija Magda Elmahdi eleve mezítelenül fotóztatta le magát az Irakban és Szíriában nyomuló szélsőséges muszlim csoport zászlajával, és társának is csak a felsőteste van eltakarva. Ez azonban csak mellékes körülmény amellett, amit a zászlóval csináltak.

Az egyiptomi nő a képen éppen menstruációs vérrel keni össze, társa pedig székletét üríti a zászlóra. Az erről szóló fotót a múlt héten töltötték fel az internetre, ez látható rajta:

Elmahdi mezítelenül, vérrel összekent vaginával kuporog az Iszlám Állam fekete zászlója felett, arccal előre, eltökélt pillantással. Lábán cipő van, a melle fölé pedig az IS felirat van festve (az Iszlám Állam nevének rövidítése). Társa háttal guggol, rajta hidzsáb (muszlim nők által viselt kendőszerű ruha) van, de az alteste pőre, a zászlón feneke alatt a „La illahu illa Allah” (Csak egy az Isten, Allah) felirat ’illa’ részén egy kupac széklet látható. Fenekére szintén I és S betűk, fölötte vesetájon a Femen ukrán nőjogi mozgalom jelképe van festve. Jobb kezével beint. A két nő mellett egy-egy gépkarabély tusa látszik.

A Femen akciója

A kép Inna Sevcsenko, az ukrán Femen mozgalom egyik aktivistájának Twitterén most is elérhető, de csak akkor kattintson át, ha nem zavarja ahogy alulöltözött nők különböző testnedveiket ürítik.

Sevcsenko utóbb elismerte, a kép egy, a Femen keretein belül szervezett figyelemfelkeltő akció része. Azt mondta, az Iszlám Állam tetteinek fényében álszentség lenne a képet erőszakosnak nevezni.

Sevcsenko szerint az Iszlám Állam legutóbbi videójára – amelyen kivégzik James Foley amerikai riportert – akartak méltó választ adni a fényképes akcióval. „Mi így végezzük ki a szélsőséges iszlám ideológiákat” – mondta a Vice kanadai alapítású nemzetközi magazinnak.

Sevcsenko szerint ezt üzenik a képpel: „Állatok, így néz ki, ahogy kivégezzük ideológiáitokat! Jól nézzétek meg! Nem követelünk váltságdíjat, nem fenyegetünk újabb és újabb gyilkosságokkal, csak SZARUNK RÁTOK ISIS!"

Elmahdi 2012 óta Svédországban él. Az őt ért fenyegetések miatt hagyta el Egyiptomot, miután 2011-ben – az arab tavaszt követő időszak szexizmusa és nőgyűlölete miatti tiltakozásképp – mezítelen fotót posztolt magáról az interneten. A Femenhez 2012-ben csatlakozott.

Halálos fenyegetések

A válaszreakció várhatóan felülmúlja majd azokat a fenyegetéseket, amelyeket Elmahdi az eddigi akcióiért kapott, és nem csak a szélsőséges csoport haragjára számíthat. A „Nincs más isten csak Allah” az iszlám vallásban bevett fordulat a vallás öt alappillérének egyike. Ennek beszennyezése várhatóan a mérsékelt hívő muszlimok dühét is kiváltja majd. Az arab sajtóban nem is merik leközölni a képet, ami – tekintve, hogy 2005-ben a Jyllands Posten dániai lapban megjelent Mohamedes karikatúra is mekkora világszintű botrányt keltett – érthető.

Elmahdi mát több halálos fenyegetésről is beszámolt a napokban Twitterjén .