Szabadon engedték Pablo Escobar legkeményebb bérgyilkosát

2014.08.27. 08:39

Szabadlábra helyezték John Jairo „Popeye” Velasquezt, Pablo Escobar egykori kolumbiai drogbáró legkeményebb bérgyilkosát. Velasquez 22 évet töltött börtönben egy politikus megöléséért, de maga is elismerte, hogy valójában több ezer ember halálához volt köze. Az áldozatok hozzátartozói tiltakoznak.

Huszonkét év börtön után szabadlábra helyezték Pablo Escobar hírhedt drogbáró egyik volt bérgyilkosát, John Jairo „Popeye” Velasquezt. A lépés heves tiltakozást váltott ki az egykori áldozatok hozzátartozóinak részéről.

Velasquezt a drogkartellellenes Luis Carlos Galan kolumbiai elnökjelölt 1990-es megölése miatt zárták be, de azóta több száz, az egykori drogbáró megbízásából elkövetett gyilkosságot ismert be. A szabadlábra helyezését ellenzők elsősorban azzal érvelnek, miként lehetséges, hogy a nyilvánvaló tények ellenére csupán egy ember megölése miatt kellett bűnhődnie a véres kezű gyilkosnak.

John Jairo Velasquez itt még rácsok mögöttForrás: AFP/Javer Nieto

Velasquez már 18 éves kora előtt csatlakozott a Medellín-kartellhez, és később ő lett Escobar legbizalmasabb fővezére. Kiszabadulása előtt adott interjúiban szívesen dicsekedett azzal, hogy legalább 300 emberrel – köztük a feleségével – végzett saját kezével, de közvetve 3000 ember megölése köthető hozzá. Arról is beszélt, hogy ha szabadon engedik, 80 százalék esély van arra, hogy valamelyik egykori riválisa végez vele, ezért várhatóan külföldre költözik.

Börtönben töltött ideje alatt több diplomát is megszerzett, és igyekezett megbocsátást nyerni egykori áldozataiért, de amikor a drogbáróról kérdezték, csak annyit mondott: „Ha újjászületne Pablo Escobar, gondolkodás nélkül csatlakoznék hozzá.”

Korábban könyvben kiadott visszaemlékezéseinek megfilmesítési jogait Hollywoodnak szeretné eladni – írja róla a Telegraph brit lap.