Dollármilliókat követel az Iszlám Állam egy amerikai túszért

Vágólapra másolva!
6,6 millió dollárt szeretnének a dzsihádisták egy frissen azonosított amerikai túszért. A segélymunkást egy éve rabolták el Szíriában. Dilemma előtt az Obama-kormány.
Vágólapra másolva!

Egy 26 éves segélymunkás nőt azonosítottak harmadikként abból a legalább négy amerikai állampolgárból, akiket az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet tart fogva. A tavaly Szíriában elrabolt nő családja arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy lányuk nevét ne hozzák nyilvánosságra.

A Szíriában és Irakban nyomuló dzsihádista csoport 6,6 millió dollárt (nagyjából 1,5 milliárd forintot) kér a nő szabadon engedéséért. Azt is követelik – sokadszorra –, hogy bocsássák szabadon a Lady al-Kaida néven ismertté vált, pakisztáni születésű Áfija Sziddikit, akit azért ítéltek 86 évi szabadságvesztésre, mert azt tervezte, hogy ebolavírussal vagy vegyi fegyverrel intéz támadást az Egyesült Államok ellen. Sziddiki családja azt tudatta, „nagyon zaklatottak”, amiért lányuk nevét belekeverték a túszügybe, és elhatárolódtak az Iszlám Államtól.

Az Iszlám Állam foglyai közül eddig két amerikai állampolgár kilétére derült fény: egyikük a múlt héten lefejezett James Foley haditudósító, a másik pedig Steven Sotloff újságíró, akinek kivégzését ugyancsak kilátásba helyezték. Az Iszlám Állam mellett más szélsőséges csoportoknak is vannak túszaik. Közülük az al-Kaida hivatalos szíriai szárnya, az al-Nuszra Front katari közbenjárásra szabadon engedett egy harmadik újságírót, Peter Curtist.

Washington mindeddig elutasította az Iszlám Állam követeléseit, Foley lefejezése után azonban az Egyesült Államokban újra felszínre került az a dilemma, hogy megengedhető-e váltságdíjat fizetni a túszejtőknek, ahogy azt több európai kormány már megtette.