Közel négyezer orosz önkéntes harcol Ukrajnában

Ukrán válság – Kelet-Ukrajna, szakadár, kiürítés
Oroszbarát szakadár harcos egy rakétatámadásban megsérült lakóház előtt a kelet-ukrajnai Donyeckben
Vágólapra másolva!
Erről maga a Donyecki Népköztársaság elnöke beszélt a Rosszija 24 tévének.
Vágólapra másolva!

Mintegy három-négyezer oroszországi önkéntes harcol a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek oldalán – ismerte el csütörtökön az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnöke. „Sokan közülük elutaztak, de többségük maradt” – mondta Olekszandr Zaharcsenko a Rosszija 24 tévé által sugárzott nyilatkozatában.

Zaharcsenko szerint manapság nagyon sokszor felteszik azt a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a szétforgácsolt félpartizán osztagokból álló szakadárhadsereg erős katonai szervezetté vált, amely nemcsak szembeszállni képes az ukrán katonákkal, hanem le is győzi őket a harctéren?

A szabadságról is visszajöttek

„Kijevben és a Nyugaton orosz katonai behatolásról beszélnek, hogy valamiképpen igazolják a tömeges veszteségeket, amelyeket már egy hónapja elszenved az ukrán hadsereg. Mi sosem rejtettük véka alá, hogy sok orosz van köztünk, akik segítsége nélkül nagyon nehéz lenne, nehezebb lenne harcolni” – mondta Zaharcsenko.

A szakadár vezető szerint az orosz önkéntesek között sok egykori hivatásos katona van. „Harcolnak köztünk most szolgáló katonák is, akik szabadságuk idején jöttek hozzánk... Ez csak az oroszokra jellemző” – mondta Zaharcsenko, aki szerint az orosz önkéntesek között sajnos vannak halottak is.

Négyszáz orosz katona eshetett el

Miközben Zaharcsenko két-háromezer orosz önkéntesről beszélt, Valentyina Melnyikova, az orosz katonaanyák szövetségének elnöke azt mondta a Dozsgy orosz tévének nyilatkozva, hogy körülbelül 15 ezer orosz katona harcol Kelet-Ukrajnában, és egyeseket közülük akaratuk ellenére küldtek a frontra. Nemcsak szerződéses katonákról van szó, hanem sorkatonákról is – mondta Melnyikova, aki szerint nem tudni, hogy közülük hánynak van katonaigazolványa, mennyien kerültek oda úgy, hogy felbontották velük a szerződést, vagy éppen határidő nélküli szabadságukat töltik.

Melnyikova szerint a halottak száma sem ismert. Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor az orosz csapatok megszállták Afganisztánt, és nem lehetett tudni, hogy pontosan hányan estek el, mert nem voltak nyilvántartva. A Sztavropoli területen élő katonaanyákat tömörítő bizottság – meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva – összeállított egy listát a kelet-ukrajnai harcokban elesett vagy megsebesült orosz katonákról. A testület elnöke, Ljudmila Bogatenkova közölte, hogy négyszáz név szerepel a listán. Megnevezett két csecsenföldi és egy észak-oszétiai gépesített lövészdandárt is, amelynek katonái elestek a kelet-ukrajnai harcokban.

Egyre erősebb moszkvai támogatás?

Ukrán források szerint Moszkva egyre nyíltabban támogatja az oroszbarát szakadárokat. Pancir SZ1, vagy a NATO-osztályozás szerint SZA-22 típusú orosz légelhárító rakétarendszert észleltek az oroszbarát szakadárok ellenőrizte Kelet-Ukrajnában - közölte egy meg nem nevezett NATO-diplomata, aki emlékeztetett arra, hogy feltehetőleg egy másik orosz, föld-levegő rakétarendszerrel (Buk vagy SZA-11) lőtték le július 17-én Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines légitársaság egyik gépét, és okozták 298 ember halálát.