A török elnököt is várják az örmény népirtás évfordulójára

Vágólapra másolva!
Örményország meghívta Recep Tayyip Erdogan török államfőt az Oszmán Birodalom által végrehajtott 1915-ös örmény népirtás századik évfordulóján tartandó emlékünnepségre - közölte pénteken az örmény külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca szerint a hivatalos meghívót Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter adta át személyesen csütörtökön Erdogan ankarai beiktatási ünnepségén, ahol rövid beszélgetést is folytattak egymással.
Szerzs Szargszján örmény államfő, miután 2008 áprilisában hivatalába lépett, kezdeményezte az örmény-török kapcsolatok rendezését, és ez az elképzelés széles támogatást kapott a nemzetközi közösségtől. Már fél évre rá néhány órás látogatást tett Jerevánban Erdogan elődje, Abdullah Gül: részt vett a 2010-es labdarúgó-világbajnokság örmény-török selejtező mérkőzésén. Ez volt az első, török államfő által tett látogatás Örményországban. Egy évre rá tartották a törökországi Bursában a visszavágót, ahol Gül meghívására Szargszján nézte meg a meccset élőben. A feszült viszony rendezésére tett politikai gesztust azóta "futballdiplomáciaként" emlegetik.

A két ország között egy évszáda komoly ellentétek feszülnek az örmények ellen végrehajtott török népirtás miatt. 1915. április 24-én az akkori ifjútörök kormány elrendelte több százezer, az orosz ellenséggel való kollaborálással vádolt örmény Szíriába deportálását. Örmény álláspont szerint másfél millió örmény esett az üldöztetések és a deportálások áldozatául. Törökország jóval kisebbre, mintegy 300 ezerre teszi ezt a számot, és elutasítja, hogy ezt népirtásnak nevezzék.