Elérték a célállomásukat a sérült paksi üzemanyag-kazetták

Vágólapra másolva!
A Cseljabinszk megyében található Majak üzemben dolgozzák fel őket.
Vágólapra másolva!

Rendben megérkeztek a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült üzemanyag-kazetták a Roszatom urali üzemébe, ahol annak feldolgozását végzik majd – közölte az orosz atomenergetikai konszern pénteken. A harminc sérült fűtőelemkötegből származó 3356,7 kilogramm besugárzott fűtőanyagot a Cseljabinszk megyében található Majak üzemben dolgozzák fel. A szállítást - a Roszatom szerint a radioaktív anyagok fizikai védelméről szóló nemzetközi és orosz előírásokkal teljes összhangban - vasúton végezték, az orosz környezetvédelmi szakhatóság engedélyével.

Azt írták, hogy a sérült fűtőelemeket a kormányközi egyezményeknek megfelelően szállították Oroszországba. Az ügyletből származó bevétel egy részét, 2,2 millió dolláros összeget szociális és környezetvédelmi célra fordítják Cseljabinszk megyében a 2001. július 10-i, 92-F3, a "A sugárszennyezett területek rehabilitációját célzó különleges környezetvédelmi programokról" rendelkező orosz szövetségi törvénynek megfelelően.

A Roszatom emlékeztet, hogy a biztonságosan végrehajtott kiszállítással befejeződött a paksi üzemzavar következményeinek felszámolása, amely a paksi 2-es blokk területén végrehajtott fűtőelem-mosás során következett be 2003-ban. Hat évig tartott, mire az üzemzavarban megsérült, majd betokozott üzemanyagot a nemzetközi normáknak megfelelő szállítható állapotba hozták.