Szenegált is elérte az ebolajárvány

Vágólapra másolva!
A szenegáli egészségügyi miniszter megerősítette, hogy kórházba szállítottak egy férfit, akiről bebizonyosodott, hogy ebolavírussal fertőzött.
Vágólapra másolva!

Awa Marie Coll Seck újságíróknak elmondta, hogy a fertőzött egy egyetemista, aki a szomszédos Guineából származik, vagyis onnan, ahol az első ebolás eseteket jelentették. A fiatal férfit a főváros, Dakar egyik kórházába szállították.

A több mint 1500 emberéletet követelő járvány Guineából már Libériára, Sierra Leonéra, Nigériára és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt, és a vírus legalább 3 ezer embert fertőzött meg.

A rettegett betegség Szenegálban való megjelenése újabb aggodalmat kelt, mivel az Atlanti-óceán partján fekvő ország a nyugat-afrikai régió legfontosabb közlekedési- és szállítási csomópontja, ahonnan a járvány könnyen továbbterjedhet.

Zavargások Guineában

Eközben pénteken a Vöröskereszt munkatársai és más szemtanúk arról számoltak be, hogy Guineában zavargás tört ki. Az ország déli részén fekvő Nzerekore városában csütörtök este késekkel és botokkal felfegyverkezett fiatalok barikádokat állítottak és elkergették az egészségügyi dolgozókat, miután egy olyan híresztelés kapott szárnyra, hogy a vöröskeresztes segélymunkások direkt akarták megfertőzni őket a vírussal.

A guineai Vöröskereszt vezetője szerint lövések dördültek és többen megsérültek, amikor a biztonsági erők összecsaptak az egy kórház megrohamozásával fenyegető tömeggel. A vöröskeresztesek egy közeli katonai támaszpontra menekültek.

Gyorsul a járvány terjedése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány súlyosbodására és terjedésének felgyorsulására figyelmeztetett, mondván, hogy a vírus februári észlelése óta múlt héten nőtt a legnagyobb mértékben a megbetegedések száma.

Az ENSZ szakosított szervének csütörtöki bejelentése szerint akár a 20 ezret is meghaladhatja az ebolavírussal fertőzöttek száma a járvány során, ami mintegy hatszorosa a jelenleg regisztrált megbetegedéseknek.

A jelenlegi a legsúlyosabb járvány a vérrel és más testnedvekkel terjedő ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.