A sokak szerint valaha talált legdrágább nyersgyémántra vár ajánlatokat szeptember 12-ig a Petra Diamonds, amely júniusban jelentette be, hogy talált egy 122,52 karátos kék gyémántot a híres Cullinan bányában.

A golflabda nagyságú drágakő a legnagyobb, amelyet a Cullinan városához közeli bányában 2008 óta találtak. A londoni székhelyű társaság januárban is talált egy kivételes kék gyémántot, a 29,6 karátos követ 25,6 millió dollárért a Cora International nevű New York-i ékszerház vette meg, amely szeptembertől múzeumban állítja ki a Blue Moonnak elnevezett és 12 karátosra csiszolt ritkaságot.

Nyersen 33, csiszolva 85 millió dollár lehet

A 29,6 karátos kő értéke meghatározásánál alkalmazott sztenderdeket alapul véve a 122,52 karátos gyémánt legkevesebb 33 millió dollárért cserélhet gazdát, de csiszolva majd 85 millió dollárt is érhet. "Tekintettel arra, hogy milyen ritkák az ilyen nagyságú kék gyémántok, ez a lelet igazán jelentős" - mondta korábban a Petra Diamonds egyik szóvivője.

Forrás: Petra Diamonds

A legmagasabb ár, amelyet egy nyersgyémántért fizettek, 35,3 millió dollár: ennyiért cserélt gazdát 2010-ben egy 507 karátos fehér gyémánt, amelyet szintén a Cullinan bányában találtak - csakúgy, mint a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant, amelyet 1905-ben hoztak felszínre. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket.

Gazdag bánya

A dél-afrikai bányában 2013-ban egy 25,5 karátos kék gyémántra bukkantak, amelyet 16,9 millióért adott el a társaság. 2008-ban ugyancsak a Cullinanben találták a manapság Josephine csillagaként ismert élénk fantázia kék, belül tökéletes gyémántot, amelyet csaknem 9,5 millió dollárért árvereztek el, miután eredeti, 26,6 karátos méretéről hétkarátosra csiszolták.